Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Το ηφαίστειο εκπέμπει έως 300.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα την ημέρα

Το ηφαίστειο Εϊγιαφιέλ στην Ισλανδία απελευθερώνει καθημερινά στην ατμόσφαιρα 150.000 έως 300.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Παρότι μεγάλη, αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε αυτήν που εκπέμπει μια μικρομεσαία ευρωπαϊκή οικονομία καθημερινά. Είναι ωστόσο ικανή να ανεβάσει την Ισλανδία στον κατάλογο των κρατών που επιβαρύνουν περισσότερο το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις Ευρωπαίων επιστημόνων, που μελετούν το φαινόμενο.

Η εκτίμηση των 150.000 τόνων ανά ημέρα, έγινε από τον γεωεπιστήμονα Κόλιν Μακφέρσον του βρετανικού πανεπιστημίου του Ντέραμ, ενώ η εκτίμηση των 300.000 τόνων από τον Πατρίκ Αλάρ του Ινστιτούτου Γεωφυσικής του Παρισιού, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Και οι δύο ερευνητές διευκρίνισαν ότι πρόκειται για αρχικές εκτιμήσεις που μπορεί να αλλάξουν στη συνέχεια.

Η φυσική αυτή καταστροφή εξακολουθεί, ωστόσο να είναι ελάχιστη μπροστά στις καταστροφές που προκαλεί καθημερινά ο άνθρωπος. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μια τέτοια ηφαιστειακή έκρηξη δεν μπορεί να επιδεινώσει την κλιματική αλλαγή, καθώς η συνεισφορά του ισλανδικού ηφαιστείου ανταποκρίνεται εντέλει σε λιγότερο από το 0,3% των παγκόσμιων εκπομπών "αερίων του θερμοκηπίου".

Εξάλλου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, οι καθημερινές εκπομπές διοξειδίου από τα αεροσκάφη των 27 κρατών μελών της ΕΕ φθάνουν περίπου τους 440.000 τόνους καθημερινά.

Ωστόσο εάν οι εκτιμήσεις ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, οι εκπομπές αερίων τέτοιου μεγέθους ενδέχεται να "ανεβάσουν" την Ισλανδία στην στην 47η -75η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των κρατών με τις μεγαλύτερες εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου», σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Φυσικών Πόρων (WRI).

Η Ισλανδία, σε αυτήν την περίπτωση θα ξεπεράσει σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, χώρες όπως η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Φινλανδία, η Βουλγαρία, η Σουηδία, η Δανία και η Ελβετία.

Στο μεταξύ οι ηφαιστειολόγοι δυσκολεύονται να προβλέψουν τη μελλοντική συμπεριφορά τόσο του συγκεκριμένου ισλανδικού ηφαιστείου όσο και των γειτονικών του. Ο γεωφυσικός Παλ Έϊναρσον του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας, σύμφωνα με το “Science”, εκτίμησε ότι το μάγμα που τροφοδοτεί την τωρινή έκρηξη του Εϊγιαφιέλ, φαίνεται να προέρχεται από πολύ βαθειά στα έγκατα της γης και όχι από κάποιο ρηχό υπόγειο θάλαμο, με συνέπεια να είναι, προς το παρόν, αδύνατο να εκτιμηθεί πόσο ακόμα μάγμα έχει να βγει στην επιφάνεια. Πάντως οι ιστορικές ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές.

Σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο Λι Σίμπερτ, διευθυντή του Παγκόσμιου Προγράμματος Ηφαιστείων στο Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν των ΗΠΑ, τρεις από τις προηγούμενες τέσσερις εκρήξεις του Εϊγιαφιέλ έχουν συνοδευτεί από εκρήξεις και στο γειτονικό του μεγαλύτερο και πιο επίφοβο ηφαίστειο Κάτλα, το οποίο έχει «δώσει» πολύ χειρότερες εκρήξεις στο παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: