Κυριακή 25 Απριλίου 2010

"Στην αγκαλιά του ΔΝΤ μας οδήγησαν οι εγκληματικές επιλογές των τελευταίων έξι μηνών της κυβέρνησης Παπανδρέου"

Προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για την προσφυγή της χώρας μας στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ εξαπέλυσε από το βήμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας. Επίσης ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πρότασή του για την διενέργεια δημοψηφίσματος για την έξοδο της χώρας από τον μηχανισμό...
Κάνοντας εκτενέστατη αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο κ. Παπανδρέου, έναντι της στήριξης αυτής, δεν είναι σαφείς και ξεκάθαρες στον ελληνικό λαό, δεν συζητήθηκαν και δεν πρόκειται να θα συζητηθούν στην Βουλή. Δεν συζητήθηκαν ούτε καν στο υπουργικό συμβούλιο, δεν ζητήθηκε καν η γνώμη της κοινοβουλευτικής ομάδας και των οργάνων του κυβερνώντος κόμματος είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ο κ. Παπανδρέου περηφανεύεται ότι αυτός ο μηχανισμός, που σπρώχνει την Ελλάδα στο ΔΝΤ, με τους χειρότερους δυνατούς όρους, και θα μας γυρίσει δεκαετίες πίσω, είναι έργο της δικής του κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι ο κ. Παπανδρέου υποτιμά με εξοργιστικό τρόπο τη νοημοσύνη των πολιτών, που μόλις πριν έξι μήνες, τον τίμησαν με την πολιτική τους εμπιστοσύνη, καθώς άλλα υποσχέθηκε προεκλογικά , άλλα έκανε μετά τις εκλογές και σήμερα , όπως είπε «όλες αυτές οι δεσμεύσεις βρίσκονται στα σκουπίδια».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μεγάλες ευθύνες των δύο μεγάλων κομμάτων «που έφτιαξαν ένα αντιπαραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης, στηριζόμενο στην υπερβολική κατανάλωση, στον εύκολο δανεισμό, στο εύκολο τζιράρισμα, στις μεγάλες ιδέες, στη διαπλοκή και στις μίζες», και πρόσθεσε ότι είναι προφανές πως η τελευταία κυβέρνηση της ΝΔ, αυτό το μοντέλο το έφτασε στα όριά του και έχει τεράστιες ευθύνες. Υποστήριξε πάντως ότι «στο σημείο μηδέν, στο χείλος της κοινωνικής χρεοκοπίας, στην αγκαλιά του ΔΝΤ μας οδήγησαν οι άστοχοι χειρισμοί και οι εγκληματικές επιλογές των τελευταίων έξι μηνών της κυβέρνησης Παπανδρέου».



Αναφερόμενος αναλυτικά στις ευθύνες της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας της καταλόγισε ότι:

-Αρνήθηκε να αναζητήσει οποιαδήποτε εναλλακτική μορφή δανεισμού, έξω από τις περίφημες αγορές.

-Αρνήθηκε να διεκδικήσει την έκδοση ευρωομολόγου.

-Αρνήθηκε να διεκδικήσει απ ευθείας δανεισμό από την ευρωπαϊκή τράπεζα.

-Αρνήθηκε να συμμαχήσει με τις άλλες χώρες του Νότου, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανάλογα με τα δικά μας.

-Αρνήθηκε την έκδοση εθνικού ομολόγου, για εσωτερικό δανεισμό.



Άποψη του κ. Τσίπρα είναι ότι «η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας είναι αντίθετη με αυτές τις επιλογές. Πρόκειται για το τέλος του μεταπολιτευτικού κύκλου, για το τέλος της πολιτικής και αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει ερήμην του ελληνικού λαού» και ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι «πρέπει να ερωτηθεί ο λαός για το αν επικυρώνει ή όχι αυτή τη βίαιη μεταπολίτευση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι η λαϊκή κινητοποίηση είναι αυτή που τρέμουν και η κυβέρνηση και το ΔΝΤ και η Ευρώπη. Αυτή, είπε, είναι η αχίλλειος πτέρνα του συστήματος και πρόσθεσε ότι «μια τέτοια εκδήλωση μαζικής κοινωνικής αντίστασης, μπορεί να ανατρέψει την σημερινή κατάσταση. Να υπερασπιστεί την εργασία και το κοινωνικό κράτος. ΝΑ επιβάλλει εναλλακτικές διεξόδους, κοινωνικά δίκαιες, μέσα από την φορολόγηση του κεφαλαίου. Και να ανοίξει έναν εναλλακτικό δρόμο για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη της χώρας».



Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι ώρες αυτές, είναι ώρες μεγάλης ευθύνης για την Αριστερά και τόνισε την ανάγκη να οικοδομηθεί ένας νέος κοινωνικός και πολιτικός συνασπισμός που θα οργανώσει τις κοινωνικές αντιστάσεις, ένα μέτωπο λαϊκής ενότητας απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ένας κοινωνικός και πολιτικός συνασπισμός που θα υπερβαίνει τα σημερινά πολιτικά σχήματα, καθώς και τις άγονες και αδιέξοδες εσωτερικές αντιπαραθέσεις.

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στα εσωτερικά προβλήματα του ΣΥΝ λέγοντας ότι «δεν είναι εικόνα κόμματος αυτή που εκπέμπουμε σε αυτές τις κρίσιμες για το λαό μας στιγμές» και πρόσθεσε ότι «οφείλουμε επιτέλους να γίνουμε κόμμα, όχι άθροισμα τάσεων συνιστωσών και προσβεβλημένων τηλεοπτικών στελεχών, κόμμα της Αριστεράς, αντίστοιχο με τις ανάγκες των περιστάσεων, κόμμα που σέβεται την δημοκρατία και τις διαφορετικές απόψεις, αλλά ταυτόχρονα κόμμα ενεργό και αποτελεσματικό στην παρέμβασή του».-

Δεν υπάρχουν σχόλια: