Το τρίτο πακέτο οδυνηρών οικονομικών μέτρων ήταν αρκετό για να αποδεσμεύσει το πακέτο στήριξης από την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς την Ελλάδα, πιθανόν όμως να μην ήταν αρκετό ώστε να πείσει τους εταίρους μας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Έτσι παρόλο που Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασαν αρχικά την ικανοποίηση τους για τα ανακοινωθέντα μέτρα και την επίτευξη συμφωνίας για βοήθεια ύψους 110 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, άφησαν ανοιχτή την πόρτα για την «ανάγκη επιβολής» επιπρόσθετων μέτρων.
Την ικανοποίηση τους για την υιοθέτηση του νέου πακέτου μέτρων και την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, εξέφρασαν για λογαριασμό της Ευρώπης, τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όσο και ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, χαρακτηρίζοντας το νέο πακέτο μέτρων αφενός ισχυρό και αξιόπιστο πακέτο, αφετέρου ολοκληρωμένο και φιλόδοξο.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όμως από την άλλη, αν και δήλωσε ικανοποιημένη με το πρόγραμμα λιτότητας, δεν παρέλειψε να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση, να είναι έτοιμη να λάβει κάθε πρόσθετο μέτρο που πιθανόν να χρειαστεί για την πιστή εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. «Η φιλόδοξη δημοσιονομική προσαρμογή και οι εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα είναι κατάλληλες για την επίτευξη των στόχων. Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο θεωρεί επίσης κρίσιμο οι ελληνικές δημόσιες αρχές να είναι έτοιμες να λάβουν κάθε πρόσθετο μέτρο που θα μπορούσε να αποδειχθεί κατάλληλο για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος», επισήμανε στην ανακοίνωση της.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η αντίδραση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην ανακοίνωση του τρίτου πακέτου οικονομικών μέτρων, με τον εκπρόσωπο του Ποουλ Τόμσεν, να υπογραμμίζει ότι οι πολιτικές θα πρέπει να αναπροσαρμόζονται συνεχώς. «Η στρατηγική είναι να επιτραπεί στην κυβέρνηση να θεσπίσει σταδιακά ένα ιστορικό φιλόδοξων, αλλά ρεαλιστικών πολιτικών προσαρμογών και σταδιακά να επιστρέψει στην αγορά και όχι να αφεθεί στο έλεος των αγορών αμέσως», δήλωσε επίσης ο κ. Τόμσεν.
Στη γενικότερη πεποίθηση ότι η τρόικα ήρθε για να μείνει και να παίρνει δύσκολες αποφάσεις για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας, συνηγορεί και χθεσινό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού SPIEGEL, το οποίο ανέφερε ότι η Ελλάδα, πέραν των 3 συμφωνηθέντων ετών εποπτείας «είναι πιθανό να παραμείνει για δέκα χρόνια υπό την επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».
Σχολιάζοντας τα αυστηρά μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση για την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παρουσίασε την Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγή, για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα δημοσιονομικά τους. «Οι αυστηροί όροι που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα με αντάλλαγμα μια οικονομική βοήθεια, θα παρακινήσουν και άλλες χώρες στη ζώνη ευρώ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, να καταβάλουν τις μέγιστες των προσπαθειών για ν΄αποφύγουν μια παρόμοια κατάσταση», δήλωσε συγκεκριμένα η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Bild am Sonntag.
«Όλοι οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία είναι σε καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα, ωστόσο οι χώρες αυτές μπορούν να δουν ότι ο δρόμος που ακολούθησε η Ελλάδα στο πλευρό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν είναι εύκολος. Συνεπώς, θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να μη βρεθούν σε μια τέτοια κατάσταση και ήδη έχουν ανακοινώσει οικονομικά προγράμματα», υπογράμμισε επίσης η κα Μέρκελ.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από τη μεριά του σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία στην εφημερίδα Bild, δήλωσε πως δε θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια πέραν αυτής που ενεργοποιήθηκε από την Ευρώπη, εκτιμώντας επίσης πως ο Γερμανός φορολογούμενος δεν θα αντιμετωπίσει απώλειες εάν το πρόγραμμα της Ελλάδας εφαρμοστεί συστηματικά.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το SPIEGEL, η Γερμανία έδωσε τη συγκατάθεσή της για το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας μετά την άσκηση μεγάλων αμερικανικών πιέσεων.Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπαράκ Ομπάμα είχε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρο εξέφρασε στον Έλληνα πρωθυπουργό την ικανοποίησή του για το «φιλόδοξο» -όπως το χαρακτήρισε- πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζονται στην Ελλάδα. Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ικανοποιημένος για την «σημαντική στήριξη» προς την Ελλάδα στην οποία συμφώνησαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
Δεκτά όλα τα ελληνικά ομόλογα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Την απόφασή της να δέχεται όλα τα ομόλογα που εκδίδονται από το ελληνικό Δημόσιο, ανεξαρτήτως αξιολόγησης, ως εχέγγυα για την παροχή δανείων στις τράπεζες μέχρι νεωτέρας, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να αναστείλει την ισχύ της ελάχιστης πιστωτικής αξιολόγησης χρεογράφων που εκδίδει ή εγγυάται η ελληνική κυβέρνηση για τις πιστωτικές λειτουργίες του Ευρωσυστήματος», αναφέρει η Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα στη σχετική ανακοίνωσή της. Η αναστολή θα ισχύσει για όλες τις υφιστάμενες ή νέες εκδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου