Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Εξόρμηση του ΣΥΡΙΖΑ για την αριστερή απάντηση στην κρίση

ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΖΑΓΑΡΑ

"Αντεπίθεση” είναι το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ στη σαρωτική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και του μηχανισμού “στήριξης”. Αρχής γενομένης με την ομιλία του Αλ. Τσίπρα την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, το σχήμα απαντάει στα σκληρά, αντεργατικά μέτρα με μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι διεργασίες στο εσωτερικό του σχήματος και αναζητούνται τα στοιχεία εκείνα που θα αποτελέσουν ευκαιρία για την ενωτική κινητικότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μαζική συμμετοχή των πολιτών στα συλλαλητήρια των τελευταίων ημερών και ο νέος γύρος απεργιακών κινητοποιήσεων που έρχεται δημιουργούν στον ΣΥΡΙΖΑ νέα καθήκοντα. “Στο πολιτικό σκηνικό εισήλθε ένας νέος δυνατός παίκτης, ο λαός”, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας την Πέμπτη στη Βουλή και το ζήτημα πλέον για τη ριζοσπαστική, ανανεωτική αριστερά είναι πώς θα ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες για να μη μείνει “θεατής των εξελίξεων” στη "νέα μεταπολίτευση". Η ενότητα των δυνάμεων της αριστεράς και των συνδικάτων, καθώς και η κοινή δράση τους αποτελούν προτεραιότητα για το σχήμα, κάτι εξάλλου που φάνηκε από το κάλεσμα του Αλ. Τσίπρα προς αυτά για ενωτική πορεία την Πρωτομαγιά. Παράλληλα η μέγιστη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεων που αντιστέκονται στην κυρίαρχη πολιτική σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο, μέσω των ανοιχτών επιτροπών αγώνα, μπαίνει σε πρώτη γραμμή στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο συντονισμός με τον αγώνα των Ευρωπαίων εργαζομένων. “Αντεπίθεση, δράση, αντοχή και ενότητα” είναι το τετράπτυχο για τον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ο Δ. Βίτσας στην “Α”, ενώ τα 15 σημεία του σχήματος αναμένεται να επικαιροποιηθούν ώστε να αποτελέσουν τις εναλλακτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μια προοδευτική και ριζοσπαστική κατεύθυνση της χώρας και της Ευρώπης.



Διεργασίες στο εσωτερικό του σχήματος

Στο μεταξύ την Τρίτη, παραμονή της μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης, συνεδρίασε η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή, για πρώτη φορά μετά την προεκλογική περίοδο του Οκτωβρίου, του Αλ. Αλαβάνου. Στη συνεδρίαση διαφάνηκαν οι διαφορετικές πολιτικές εκτιμήσεις και προσεγγίσεις για σειρά θεμάτων της συγκυρίας. Αίσθηση προκάλεσε η πρόταση προς τη Συνδιάσκεψη του σχήματος του τέως προέδρου του ΣΥΝ να αποχωρήσει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή μέχρι την προκήρυξη νέων εκλογών, ενώ από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας στάθηκε στη σημασία των αγώνων εντός κι εκτός κοινοβουλίου. Δεν είναι μάλιστα λίγα τα στελέχη του σχήματος που εκτιμούν ότι στο εσωτερικό του υπάρχουν διαφορετικά πολιτικά σχέδια, κάτι εξάλλου που προσωποποιήθηκε και στις προτάσεις που αφορούν τους ομιλητές στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη πλευρά η απόφαση του Μετώπου Ανατροπής και Αλληλεγγύης να προχωρήσει το αμέσως προσεχές διάστημα σε μεγάλη εκδήλωση με ομιλητή τον τέως πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να έχει ενοχλήσει αρκετούς από τους συμμάχους του σχήματος. Χαρακτηριστικό είναι πως την περασμένη Κυριακή η 'Εποχή' έγραφε σχετικά πως τέτοιες κινήσεις “αποδυναμώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ και ενισχύουν τα ερωτήματα και τις αμφιβολίες στον κόσμο της ανανεωτικής - ριζοσπαστικής αριστεράς”. Πέρα από τις ξεχωριστές εκδηλώσεις, ακόμη και τα μπλοκ με τα πανό στις πορείες του Μετώπου, ερμηνεύονται επίσης ως κινήσεις που αποδυναμώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η δημόσια εκφορά διαφορετικών αιτημάτων. Στελέχη ωστόσο του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στο Μέτωπο υπογραμμίζουν ότι πρόκειται “για έναν υπαρκτό συσχετισμό εντός του ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδικεί μία διαφορετική λογική για τον ΣΥΡΙΖΑ”, όπως και ότι δεν διεκδικούν κάτι άλλο πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: