Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Εναλλακτική σύνοδος, εναλλακτικές προοπτικές




Στη Μαδρίτη, πρωτεύουσα της Ισπανίας, προεδρεύουσας χώρας της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2010, συνήλθε η διαπεριφερειακή σύνοδος κορυφής «Ε.Ε. - Λ. Αμερική και Καραϊβική» στις 16-19 Μαΐου. Την ίδια περίοδο πραγματοποιήθηκε, επίσης στη Μαδρίτη, η «Εναλλακτική Σύνοδος των Λαών» με τον γενικό τίτλο «Συνδέοντας Εναλλακτικές Προοπτικές», με πρωτοβουλία του Διαπεριφερειακού Δικτύου Ευρώπης - Λ. Αμερικής και Καραϊβικής και της Καμπάνιας ενάντια στην Ευρώπη του Κεφαλαίου, του Πολέμου και της Κρίσης. Στο πλαίσιο της Εναλλακτικής Συνόδου επίσης διεξήχθη το «Διαρκές Δικαστήριο των Λαών» , με θέμα «Η Ε.Ε. και οι πολυεθνικές εταιρείες στη Λ. Αμερική - Παραβίαση των δικαιωμάτων των λαών».

Πρέπει να σημειωθεί ότι αντίστοιχο εναλλακτικό, διαπεριφερειακό φόρουμ έχει ήδη πραγματοποιηθεί τρεις φορές στο παρελθόν: στο Μεξικό (2004), την Αυστρία (2006) και το Περού (2008). Κεντρικός στόχος είναι η ενίσχυση της αντίστασης και της αλληλεγγύης των λαών. Ειδικότερα το φόρουμ απευθύνεται στα κοινωνικά κινήματα και οργανώσεις, στα εργασιακά σωματεία, τις πολιτικές δυνάμεις και στις κινήσεις πολιτών, τους οποίους καλεί να συντονιστούν για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της συμμετοχικής δημοκρατίας, των εργασιακών δικαιωμάτων, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του περιβάλλοντος και της ειρήνης.

Κατά το πρότυπο του Κοινωνικού Φόρουμ, η Εναλλακτική Σύνοδος περιλάμβανε πληθώρα οργανωμένων συζητήσεων (υπολογίζεται ότι περισσότερα από 100 θέματα - τομείς εξετάστηκαν), ενώ η συμμετοχή ξεπέρασε τα 3.000 άτομα από τη Λ. Αμερική και την Ευρώπη. Η Σύνοδος έληξε με την έγκριση της Διακήρυξης των Κινημάτων, ενώ πραγματοποιήθηκε και μαζική πορεία στο κέντρο της Μαδρίτης.

Στις δραστηριότητες της Εναλλακτικής Συνόδου κλήθηκαν να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι από την Ελλάδα, προκειμένου να ενημερώσουν για τους αγώνες του ελληνικού λαού ενάντια στην κρίση και την επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά του. Συμμετείχαν εκ μέρους του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, η Σίσσυ Βωβού και η γράφουσα και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Δραγασάκης.

Το ενδιαφέρον για την κατάσταση στην Ελλάδα και τον αγώνα ενάντια στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι από κυβέρνηση, Ε.Ε. και ΔΝΤ ήταν έντονο. Η ελληνική περίπτωση θεωρείται οιωνός επιθέσεων ενάντια σε άλλους λαούς στην Ευρώπη και όχι μόνο. Ομοίως οι κινητοποιήσεις στη χώρα μας αποτελούν μήνυμα αντίστασης στις πολιτικές που οι κυρίαρχες δυνάμεις επιδιώκουν να επιβάλουν στην Ελλάδα και αλλού.

Χαρακτηριστικό ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα του φόρουμ και της πορείας “Como en Grecia, Huelga General”, «Όπως στην Ελλάδα, Γενική Απεργία»!

Συνολικά η Εναλλακτική Σύνοδος κατέδειξε όχι μόνο την αναγκαιότητα, αλλά και τη δυνατότητα συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση της νέας φάσης παγκοσμιοποίησης, με όρους αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης, με σεβασμό στο περιβάλλον και με γνώμονα την ειρήνη. Περισσότερο από ποτέ ο συντονισμός των αγώνων, αλλά και της ανάδειξης εναλλακτικής προοπτικής, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της επίθεσης που δέχονται οι δυνάμεις της εργασίας στην προσπάθεια των κυρίαρχων δυνάμεων να μετακυλήσουν το κόστος της κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: