Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Διεθνής Τύπος: Αγώνας για Ευρώπη των λαών

Με την πλημμύρα διαδηλωτών - απεργών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις στις 5 Μαΐου και στάλθηκε ένα δυνατό μήνυμα αντίστασης και ελπίδας κόντρα στις κατεδαφιστικές συνταγές κυβέρνησης - ΔΝΤ - Ευρωένωσης, ένα μήνυμα που συγκλόνισε όλη την Ευρώπη παρ' ότι επιβαρύνθηκε με την τραγωδία των τριών νεαρών εργαζομένων από τη μολότοφ των φανατικών.

Ξεσηκωμός στην Ελλάδα, αλληλεγγύη των εργαζομένων παντού

Ο αγώνας των Ελλήνων εργαζομένων είναι μια κρίσιμη αναμέτρηση με την ακραία, δηλητηριώδη "συνταγή" των νεοφιλελεύθερων που μας κυβερνάνε στο όνομα της "αλλαγής", είναι ένα προμήνυμα των αγώνων που χρειάζονται σε όλη την Ευρώπη για να αντιμετωπιστούν οι νεοφιλελεύθερες επιταγές και για να ανατραπεί η κυριαρχία των ευρωτραπεζιτών και των ευρωκεφαλαιούχων.

Πριν από πολλά χρόνια γράψαμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει "ευρώ χωρίς Ευρώπη" και οι τωρινές δραματικές εξελίξεις αποδεικνύουν ότι όσο η περιβόητη ΟΝΕ μάς επιβάλλεται τυφλά και δεν διαμορφώνεται μια ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική σε όφελος των λαών της Ευρώπης, τότε το γνωστό δημοκρατικό, κοινωνικό έλλειμμα της Ευρωένωσης γίνεται ακόμη πιο εκρηκτικό.

Με τον αγώνα τους οι Έλληνες εργαζόμενοι ανοίγουν δρόμους μαζί με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους για μια Ευρώπη δημοκρατική και κοινωνική, απελευθερωμένη από τη θηλιά των μεγαλοκερδοσκόπων και των μεγαλοτραπεζιτών, έξω από την αποπνικτική σκιά των καζινοχρηματιστών και τις μεγαλοκομπίνες των καρχαριών.

Σωστά στο μήνυμά τους οι Όσκαρ Λαφοντέν και Λόταρ Μπίσκι τονίζουν ότι η γερμανική Αριστερά "ταυτίζεται με τον ελληνικό λαό είτε είναι εργαζόμενοι, είτε άνεργοι, είτε συνταξιούχοι..."

Στο μήνυμά τους προσθέτουν ότι "ο αγώνας του ελληνικού λαού ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και ανακατανομή από τα κάτω προς τα πάνω είναι κοινός με τον αγώνα που διεξάγεται στη Γερμανία", ενώ προειδοποιούν πως "παρόμοια όργια μειώσεων θα ακολουθήσουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε.".

Από τη μια λοιπόν η αλληλεγγύη, ο αγώνας, τα δικαιώματα των Ευρωπαίων εργαζομένων και από την άλλη οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τα τραπεζικά συμφέροντα που τώρα φοβούνται ντόμινο από την Ελλάδα στις άλλες χώρες PIGS. Ο ίδιος ο Στρος Καν, επικεφαλής του ΔΝΤ, προειδοποιεί ότι "όλοι πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση απέναντι στον κίνδυνο μόλυνσης".

Αν θυμίσουμε τώρα ότι οι εικόνες στην Ελλάδα μοιάζουν με τις σκηνές στην Αργεντινή το 2002, βλέπουμε τις αναλογίες και διαπιστώνουμε τις ευθύνες.

Στα συνθήματα διαδηλωτών πολλά είναι ταυτόσημα: "Να φύγουν οι κλέφτες", "Να καεί, να καεί το μπουρδέλο η Βουλή", η κατάσταση πολιορκίας από τα ΜΑΤ, οι συγκρούσεις κ.ά. Υπάρχουν και σοβαρές διαφορές, όπως ότι η Αργεντινή είχε δικό της νόμισμα και έφτασε σε επαναπροσδιορισμό των χρεών της.

Σήμερα μέσα από την κρίση στην Ελλάδα και την κρίση του ευρώ γίνεται επιτακτική η ανάγκη για ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις και μετασχηματισμούς στην Ευρώπη, ώστε να διαμορφωθούν διαφορετικές πολιτικές, με ενιαίο χρηματοοικονομικό πλαίσιο, και πολλές ρυθμίσεις κοινής οικονομικής πολιτικής.

Ας ξεσηκωθούμε όλοι μας, ας αγωνιστούμε με πλατιά ενότητα και αντοχές για να δώσουμε αριστερή απάντηση στην κρίση, για να ακυρώσουμε τους νεοφιλελεύθερους "μονόδρομους" στη ζωή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: