Την Παρασκευή 14/5/2010, στο άνοιγμα της εναλλακτικής Συνόδου που γίνεται με πρωτοβουλία αριστερών και κοινωνικών οργανώσεων στη Μαδρίτη, μίλησε ο Γιάννης Δραγασάκης εκ μέρους του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του ΣΥΝ.
Η εναλλακτική Σύνοδος αποτελεί την απάντηση της Αριστεράς, του Attac, του Transform και άλλων οργανώσεων στην επίσημη Σύνοδο που οργάνωσε η ισπανική Προεδρία και αφορά στις σχέσεις της Ε.Ε. με τη Λατινική Αμερική.
Στην εναλλακτική Σύνοδο πλούσια ήταν η συμμετοχή εκπροσώπων από τη Λατινική Αμερική.
Στην ομιλία του, ο Γ. Δραγασάκης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί κάποια ιδιαίτερη περίπτωση, αλλά έκφραση της παγκόσμιας κρίσης και ιδιαίτερα της κρίσης του χρέους. Η Ελλάδα ήταν το αγαπημένο παιδί των αγορών και των κερδοσκόπων, από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς του διεθνούς κερδοσκοπικού κεφαλαίου, το οποίο με ιαχές ενθουσιασμού δάνειζε τις ελληνικές τράπεζες και τις χρηματοδοτούσε για να δανείζουν τα ελληνικά νοικοκυριά και να επεκτείνονται στα Βαλκάνια.
Η ελληνική «φούσκα» δεν ήταν παρά ένα μέρος της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής «φούσκας». Βασική ιδιαιτερότητα της ελληνικής, συνέχισε ο Γ. Δραγασάκης, ήταν ότι επί χρόνια ξόδευε δύο ή τρεις φορές περισσότερα για εξοπλισμούς απ’ ό,τι άλλες χώρες της Ε.Ε. Γι’ αυτό και δεν ήταν αγαπημένο παιδί μόνο των κερδοσκόπων, αλλά και του ΝΑΤΟ και των πολεμικών βιομηχανιών της Αμερικής, της Γερμανίας, της Γαλλίας κ.λπ. Το 1/3, τουλάχιστον, του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, εκτίμησε ο Γ. Δραγασάκης, οφείλεται στους εξοπλισμούς. Αν λάβουμε υπόψη μας αυτή την ιδιαιτερότητα, τότε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν απέχει από τον μέσο όρο των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε.
Ο Γ. Δραγασάκης τόνισε ότι η μείωση των μισθών και των κοινωνικών δαπανών και στην Ελλάδα και στην Ισπανία και στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία δεν θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα σε καμία από τις χώρες αυτές, αντίθετα θα οδηγήσει στην αύξηση της ανεργίας και στο βάθεμα της ύφεσης σε όλη την Ευρώπη. Γι’ αυτό και χρειάζεται κοινή δράση και συντονισμός, έτσι ώστε στο μέτωπο των αγορών και των κερδοσκόπων να αντιπαρατεθεί το ενιαίο μέτωπο του κόσμου της εργασίας, της γνώσης και του πολιτισμού.
Στην παραπάνω εκδήλωση χαιρέτησαν οι Σούζαν Τζορτζ και Μαρίκα Φραγκάκη εκ μέρους του Κοινωνικού Φόρουμ.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το Σάββατο με πολλά σεμινάρια. Ο Γ. Δραγασάκης μίλησε στο σεμινάριο με τίτλο «Εναλλακτικές πολιτικές της αριστεράς για την έξοδο από την κρίση», που έγινε με τη συμμετοχή πολλών οικονομολόγων από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου