Παρά τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και δυσκολίες, αλλά και την οργανωμένη προπαγανδιστική εκστρατεία του ισραηλινού κράτους με απειλές για την ασφάλεια των πλοίων και των πληρωμάτων τους, τα μέλη της αποστολής "Ένα Καράβι για τη Γάζα" δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν το ταξίδι τους με στόχο την προσέγγιση μαζί με τα υπόλοιπα πλοία της διεθνούς αποστολής της Γάζας και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.
Πάντως, χθες, η Κύπρος εξέδωσε απαγορευτικό διάταγμα για τον απόπλου από τα λιμάνια της των σκαφών με προορισμό τη Γάζα, γιατί «δεν εισακούστηκε παράκλησή της να αποφύγουν τη χρήση του εδάφους και των λιμανιών της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αφετηρία ή ορμητήριο της εκδήλωσής τους».
Την ίδια ώρα αμετάκλητη παραμένει η δήλωση της ισραηλινής κυβέρνησης ότι δεν θα επιτρέψει στα πλοία να προσεγγίσουν τη Γάζα, καθώς και ότι θα δώσει εντολή να καταληφθούν από το Ναυτικό και να οδηγηθούν σε ισραηλινό λιμάνι για έλεγχο.
Τα μέλη της ελληνικής αποστολής τη χθεσινή μέρα βρίσκονταν στη Λεμεσό και, όπως μας περιέγραψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, "ήδη με πολλές δυσκολίες και εμπόδια, με γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τρομοκρατία για την ασφάλεια της αποστολής, προσπαθούμε να συντονιστούμε προκειμένου να συναντηθούμε εν πλώ με τα υπόλοιπα διεθνή πλοία της "Free Gaza". Αύριο το απόγευμα (σ.σ.: σήμερα) θα προσεγγίσουμε το σημείο συνάντησης για να ξεκινήσουμε με όλη τη διεθνή αποστολή προς τη Γάζα. Ξεκάθαρος στόχος μας είναι η παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας, η έμπρακτη άρνηση της κατοχής και η υπεράσπιση του δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού στη γη και την ελευθερία".
Η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, ακολουθώντας την εκφοβιστική γραμμή της ισραηλινής κυβέρνησης, με χθεσινή ανακοίνωσή της επιτέθηκε στην αποστολή σημειώνοντας πως "η αποστολή αυτή δεν είναι παρά ένα επικοινωνιακό τέχνασμα που προσφέρει πολιτική υποστήριξη στην ακραία παλαιστινιακή οργάνωση της Χαμάς".
Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, στην προχθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτ. Δημ. Δρούτσας, μετά από παρέμβαση του Θοδ. Δρίτσα, ακολούθησε την πολιτική των ίσων αποστάσεων.
Όπως δήλωσε, "έχουμε επιστήσει την προσοχή σε όλους τους επιβαίνοντες, από ελληνικής πλευράς, για τους κινδύνους ασφαλείας αυτής της πρωτοβουλίας, από την άλλη πλευρά όμως να είστε σίγουροι ότι η κυβέρνηση του υπουργείου Εξωτερικών έχει προβεί σε όλα τα απαραίτητα μέτρα και βήματα, ώστε η ασφάλεια να μπορεί να εγγυηθεί... Να σας πω ότι και εγώ ο ίδιος είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, τον κύριο Εχούντ Μπαράκ, πάνω σε αυτό το θέμα. Να είστε σίγουροι ότι ελληνική κυβέρνηση, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει προβεί βέβαια σε όλα τα απαραίτητα βήματα για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια, όσο βεβαίως αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί...".
Η διεθνής αποστολή του "Στόλου της Ελευθερίας", όπως ονομάζεται, οργανώθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς οργάνωσης Free Gaza Movement, που έχει πραγματοποιήσει δεκάδες αποστολές τα προηγούμενα χρόνια. Η τωρινή αποστολή περιλαμβάνει 9 σκάφη με 700 μέλη από 50 χώρες, μεταξύ των οποίων και δύο ελληνικά, το φορτηγό πλοίο «Ελεύθερη Μεσόγειος» και το επιβατηγό "Σφενδόνη". Στην ελληνική αποστολή, εκτός του Τάσου Κουράκη, συμμετέχουν ακόμη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης και ο Κύπριος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης. Τα πλοία μεταφέρουν οικοδομικά υλικά και χιλιάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τους κατοίκους της Γάζας, στην οποία έχει επιβάλει το Ισραήλ ασφυκτικό αποκλεισμό από τον Ιούνιο του 2007.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου