Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Σχέδια ερήμην του λαού




* Βαθαίνουν τα ρήγματα στο πολιτικό σύστημα, στο προσκήνιο και οι πάσης φύσεως "σωτήρες"

* Πρωτοβουλίες για αναστήλωση αναλαμβάνει η κυβέρνηση, περιορίζοντας το δημοκρατικό πλαίσιο με τον νέο εκλογικό νόμο και τον "Καλλικράτη"

* Ανακινείται και θέμα συνταγματικής αναθεώρησης



Με την οικονομική κρίση να επιδεινώνεται και να προκαλεί κοινωνικές εκρήξεις, το πολιτικό σύστημα έχει εισέλθει στην τελευταία περίοδο της κρίσης του. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δημοσκοπήσεις ένας στους δύο ερωτώμενους δηλώνει ότι θα ψηφίσει λευκό, ενώ ο κανένας αναδεικνύεται μακράν ο καταλληλότερος για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Μετά τον Βγενόπουλο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, επετέθη στο "πολιτικό σύστημα της Μεταπολίτευσης", χωρίς να αντιδράσουν οι παριστάμενοι Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρωθυπουργός.

Στον Τύπο πυκνώνουν τα άρθρα υπέρ των "υγιών δυνάμεων", ενώ κάποιοι ανιστόρητα κάνουν παραλληλισμούς με το 1909 και την έλευση του Βενιζέλου.

Την ίδια ώρα, το ετοιμόρροπο πολιτικό σύστημα κάνει προσπάθειες να συμπεριλάβει στο κάδρο της κρίσης όλα τα κόμματα και να συμφωνηθούν λύσεις ερήμην του λαού, που συρρικνώνουν το δημοκρατικό πλαίσιο με κινήσεις όπως η "μεταρρύθμιση Καλλικράτη" και ο νέος εκλογικός νόμος. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί μάλιστα ανακίνησαν θέμα συνταγματικής αναθεώρησης, με στόχο να θίξουν "κεκτημένα", όπως η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Ο Αλ. Τσίπρας, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ζητεί να γίνει ειδική συνεδρίαση για το πολιτικό σύστημα και τις επιθέσεις τύπου ΣΕΒ.

Με τη συγκέντρωσή του την Παρασκευή το βράδυ ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα έστειλε μήνυμα ότι θα πρωτοστατήσει ενωμένος στους αγώνες για να ανατραπούν τα μέτρα και να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, εργασία και προστασία του περιβάλλοντος. Ένα μήνυμα που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: