Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Νέος νόμος περί πόθεν έσχες και ευθύνης υπουργών

Νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών, με σημαντικές αλλαγές κυρίως στον χρόνο παραγραφής και στον ορισμό του αδικήματος που τελείται κατά την άσκηση των καθηκόντων, αλλά και προτάσεις αλλαγής των μηχανισμών ελέγχου του "πόθεν έσχες" πολιτικών, κομμάτων και μη πολιτικών προσώπων, θα φέρει σε συζήτηση την ερχόμενη Τρίτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ν. Τσούκαλης: Έρχονται τώρα όσοι χρόνια κώφευαν στις προτάσεις της αριστεράς

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, δήλωσε χθες στη Βουλή ότι αποσύρει το άρθρο 4 για το πόθεν έσχες από τη συζητούμενη τροποποίηση του Ν. 3213/2003 «για εγκλήματα σχετικά με την υπηρεσία και άλλες διατάξεις» και ότι θα την επαναφέρει διαχωρίζοντάς την σε δύο: Πόθεν έσχες πολιτικών που θα ελέγχεται από Επιτροπή στην οποία θα προεδρεύει αντιπρόεδρος της Βουλής όπως έως τώρα, αλλά χωρίς πλειοψηφία βουλευτών ή ακόμα και με παντελή απουσία μελών - βουλευτών, και πόθεν έσχες μη πολιτικών προσώπων που θα ελέγχεται από την επιτροπή καταπολέμησης «μαύρου χρήματος».

Η αλλαγή στον έλεγχο του πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων συμπαρασύρει και αλλαγή στον έλεγχο του πόθεν έσχες και των κομμάτων, αφού ο νόμος ορίζει ότι γίνονται με τον ίδιο τρόπο, διευκρίνισε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο υπουργός. Όσον αφορά τις αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, το υπουργείο Δικαιοσύνης προσανατολίζεται σε αλλαγή του χρόνου παραγραφής και, αφού δεν μπορεί να «επέμβει» στον συνταγματικά ορισμένο χρόνο παραγραφής, προτείνει τη «μετακίνηση» της έναρξης στον χρόνο αποτελέσματος.

Περισσή υποκρισία χαρακτήρισε την εξαγγελία Καστανίδη για νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσουκαλης. «Έρχονται τώρα αυτοί που κώφευαν τόσα χρόνια στις προτάσεις της αριστεράς για αλλαγή του νόμου, που είναι υπεύθυνοι της σημερινής κατάστασης, και διακηρύσσουν την πάταξη της διαφθοράς. Και τα δύο κόμματα έχουν ευθύνες».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: