Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

ΔΝΤ: Σκοτεινή δεκαετία

* Έκρηξη της ανεργίας και του δημόσιου χρέους μέχρι το 2020 προβλέπει το ΔΝΤ και αποκαλύπτει ότι έρχονται νέοι φόροι στην κατανάλωση και τους ελεύθερους επαγγελματίες

* Εκταμιεύεται σήμερα η πρώτη δόση του δανείου

* Παρασκήνιο συζητήσεων για επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους

Βαθιά στη δίνη της ύφεσης, της ανεργίας και του δημόσιου χρέους ωθείται η χώρα μας με τα μέτρα που έλαβε και θα λάβει προκειμένου να εξασφαλίσει τον δανεισμό της από το ΔΝΤ και την Ε.Ε., όπως αναγνωρίζει πλέον και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε έκθεση που ανάρτησε το ΔΝΤ στην ιστοσελίδα του για το παρασκήνιο της συμφωνίας με την Ελλάδα, το Ταμείο προβλέπει ότι την προσεχή διετία η ανεργία θα αυξηθεί κατά 300.000, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 4 μονάδες και το δημόσιο χρέος θα φτάσει στο 149% του ΑΕΠ. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, δηλαδή η χώρα ακολουθήσει τις υποδείξεις του ΔΝΤ, το χρέος θα πέσει στο 120% το 2020.

Παράλληλα αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση εισηγήθηκε και έχει δεσμευτεί σε νέα μέτρα, κυρίως φορολογικά, που σχετίζονται με τους φόρους κατανάλωσης και τον ΦΠΑ και τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών. Αποκαλύπτεται επίσης ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις για επαναδιαπραγμάτευση (επιμήκυνση) του δημόσιου χρέους, κάτι που φέρνει και πάλι στο προσκήνιο την υπόθεση της Lazard.

Τέλος, σήμερα θα εκταμιευτεί από το ΔΝΤ η πρώτη δόση του δανείου, ύψους 5,5 δισ. ευρώ, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται άλλα 15 δισ. ευρώ από την Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: