Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Δίνουμε και πέραν του μνημονίου

Διαπραγματευόμαστε τα πάντα για το ασφαλιστικό και το εργασιακό, ήταν το μήνυμα που έστειλε στην τρόικα ο Ανδρέας Λοβέρδος, ξεχνώντας κάθε αναφορά σε "κόκκινες γραμμές". Τα επικοινωνιακά κόλπα και η στρατηγική της μπλόφας δεν μπορούν να βοηθήσουν πια την κυβέρνηση, του απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας

"Είστε σε κρίση συνειδήσεως ή, κατά το κοινώς λεγόμενο, το παίζετε έτσι;", αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τον υπουργό Εργασίας, αν έχει πρόβλημα συνείδησης, να μην υπογράψει όσα του ζητά η τρόικα Ε.Ε., ΔΝΤ, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να κατέβει στις διαδηλώσεις μαζί με τους ψηφοφόρους του.

"Έχω συναίσθηση του τι λέω και, ναι, έχουμε ιερή υποχρέωση να διαπραγματευτούμε ό,τι είναι εκτός μνημονίου" απάντησε ο Α. Λοβέρδος, ενώ ο Αλ. Τσίπρας του επεσήμανε ότι "μπλόφα στην μπλόφα, μπορεί να μείνετε ταπί". Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο υπουργός γνωρίζει, καθώς στο μνημόνιο υπάρχει η επιμήκυνση του εργασιακού βίου μέχρι τα 70, ενώ το είχε "προβλέψει" από τον Ιανουάριο στην επιστημονική επιτροπή για το ασφαλιστικό.

"Οι επιτηρητές σας νεοφιλελεύθεροι είναι, σκληροί είναι, αλλά χαζοί δεν είναι. Δεν είναι χαζοί για να τους φορτώσετε ό,τι μαζί συμφωνήσατε εδώ και αρκετό καιρό. Αφού λοιπόν υπογράψατε το μνημόνιο και το ψηφίσατε εδώ στη Βουλή, τώρα τι μάχες δίνετε εναντίον αυτού του μνημονίου;" τόνισε.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό ο υπουργός είπε ότι η συζήτηση με την τρόικα γίνεται στη βάση του μνημονίου που υπέγραψε η χώρα μας, αλλά υπάρχει μια πρόσθετη δυσκολία πάνω σε προτάσεις που είναι έξω από το πλαίσιο που θέτουν τα μνημόνια. Παραδέχθηκε ότι και για το εργασιακό συζητά με την τρόικα και είπε ότι τη Δευτέρα θα διεξαχθεί η πρώτη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Επειδή όμως η ΓΣΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συμμετέχει σ’ αυτόν τον δήθεν διάλογο, ο υπουργός είπε ότι οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να διαβουλευτούν μεταξύ τους και να του καταθέσουν το δικό τους πλαίσιο, το οποίο θα υιοθετήσει υπό τον όρο ότι θα κινείται στο πλαίσιο που θέτει το μνημόνιο…



Αντισυνταγματικότητα

Ο Αλ. Τσίπρας έθεσε το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας ρωτώντας "αν όσα κάνετε στο εργασιακό και στο ασφαλιστικό τα βλέπατε με την ιδιότητα του πανεπιστημιακού δασκάλου σε ένα γραπτό εξετάσεων στο πανεπιστήμιο, θα βάζατε πάνω από τη βάση σε αυτό το γραπτό;". Υπενθύμισε ότι στη Λετονία το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας κατήργησε ως αντισυνταγματικές παρόμοιες διατάξεις που επιβάλλουν περικοπές συντάξεων από 10% έως 70%.

Βέβαια ο υπουργός υπερασπίστηκε τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων που εισηγείται λέγοντας ότι πρόκειται για ανεύθυνους, ανορθολογικούς και ψευδείς ισχυρισμούς. Επικαλέσθηκε δε την γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη μεταφορά του μνημονίου στην ελληνική νομοθεσία.



Πολιτική τιμωρία αν εκποιηθεί ο δημόσιος πλούτος

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει "στο έγκλημα της εκποίησης του δημόσιου πλούτου, γιατί δεν θα μπορέσετε να αποφύγετε την πολιτική τιμωρία". "Τα 'λαμόγια' που κέρδισαν όλα αυτά τα χρόνια από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού ετοιμάζονται να πάρουν κοψοχρονιά ό,τι έχει απομείνει στον δημόσιο πλούτο" είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: