"Μαχαίρι" στον 14ο μισθό προανήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου από το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο προκαταλαμβάνοντας τη... συναίνεση των πολιτών, ενώ μετά το σχετικό υπουργικό συμβούλιο για τη λήψη αποφάσεων για την οικονομία την Τετάρτη ανακοινώνει τα μέτρα-σοκ που επανεπιβεβαίωσε ο επίτροπος Όλι Ρεν στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και οριστικοποιήθηκαν μετά και τις χθεσινοβραδινές "πυρετώδεις" συσκέψεις με τον Γ. Παπακωνσταντίνου στο Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα νέα μέτρα θα περιλαμβάνονται η επιπλέον 20% αύξηση του φόρου στα καύσιμα, αύξηση τουλάχιστον κατά 2 % του ΦΠΑ, ο φόρος σε είδη πολυτελείας, "ψαλίδισμα" επιδομάτων είτε με περικοπή των αποδοχών στο δημόσιο κατά 7-8% είτε με κατάργηση του 14ου μισθού είτε τμηματικά, δηλαδή περικόπτοντας μέρος των "δώρων". "Συγκινούμαι ειλικρινά, όταν άνθρωποι του μόχθου με πιάνουν στον δρόμο και μου λένε 'για την πατρίδα, και το μισθό μου να θυσιάσω'", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας την περικοπή του 14ου μισθού με κάποιο τρόπο.
Με δραματικούς τόνους, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε "συστράτευση" στην "κοινή προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας μας" και είπε ότι "στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες είναι διατεθειμένοι να το κάνουν", καθώς επίσης και πως "παρά το κόστος, παρά την επιβάρυνση που θα βιώσει ο κάθε πολίτης, όλοι λένε 'ναι'".
"Όλοι οι Έλληνες, οι άνθρωποι του ενός μισθού, της καθημερινής σκληρής εργασίας, όλοι εκείνοι που δεν κρύβουν τα εισοδήματά τους, είναι έτοιμοι να βοηθήσουν για τη σωτηρία της πατρίδας" είπε συμπληρώνοντας ότι αυτό αποτελεί "απτή απόδειξη του μεγαλείου του ελληνικού λαού" και "απάντηση" στην "ατέρμονη και άδικη δυσφήμισή του τον τελευταίο καιρό".
Προκειμένου να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά επείγον να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα "γιατί έχει λάβει δραματικές διαστάσεις, γιατί απειλεί να μας αφαιρέσει κάθε δυνατότητα να ορίζουμε εμείς την τύχη μας" και ότι "δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ελλάδα να κατρακυλήσει κι άλλο, να βουλιάξουμε οριστικά". Ανέφερε δε ότι "όλοι απαιτούν, και δικαίως το κάνουν, να δουν αυτή τη φορά τα χρήματα και τις προσπάθειές τους να πιάνουν τόπο" και ότι το κράτος παίρνει πλέον τον ρόλο του στα σοβαρά.
Μ. Σουλτς: Να δείξει συγκεκριμένα την αλληλεγγύη της η Ευρωζώνη
Οικονομικά ανταλλάγματα ως αντίτιμο για τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση ζήτησε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου, λίγο πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Όλι Ρεν.
"Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είναι πάρα πολύ σημαντικά και δύσκολα. Αν η κυβέρνηση είναι τώρα διατεθειμένη να προχωρήσει ακόμα περισσότερο και να πάρει πρόσθετα μέτρα, τότε έχω την εντύπωση, την αίσθηση, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως η Ευρωζώνη, θα πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, με τρόπο συγκεκριμένο", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σουλτς, προσθέτοντας ότι τα προβλήματα στην Ευρώπη λύνονται στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη. Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Ρουμάνο ΥΠΕΞ Teodor Baconschi.
Στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ σήμερα ο Γ. Παπανδρέου
Με παρόμοιες αναφορές θα απευθυνθεί σήμερα ο πρωθυπουργός στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να πείσει τους βουλευτές του για την "αναγκαιότητα" των επιπρόσθετων σκληρών μέτρων. Η παρέμβαση του κ. Παπανδρέου θα είναι ο τελευταίος προπομπός για τις αυριανές ανακοινώσεις, οπότε και έχει προγραμματισεί σχετική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και χθες υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης επέμεναν πως η κατάργηση του 14ου μισθού αποτελεί "κόκκινη γραμμή" για την κυβέρνηση. Ειδικότερα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Μπεγλίτης δήλωνε (ρ/σ ANT1 97,2) ότι "δεν τίθεται τέτοιο θέμα για την κυβέρνηση" και πως είναι "πολύ επικίνδυνο" να μπει η κυβέρνηση σε ένα τέτοιο κλίμα μετρολογίας, "γιατί τότε θα δοκιμαζόταν επικίνδυνα η αντοχή του κοινωνικού σώματος".
Θέματα Δικαιοσύνης στο υπουργικό συμβούλιο
Εν τω μεταξύ, στο υπουργικό συμβούλιο, παρουσία των προέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων Π. Πικραμμένου (Συμβουλίου Επικρατείας), Γ. Καλαμίδα (Αρείου Πάγου), Γ. Κούρτη (Ελεγκτικού Συνεδρίου) και του εισαγγελέα του Α.Π. Ι. Τέντε, συζητήθηκαν οι προτάσεις τους για την ταχύτερη και ποιοτικότερη απόδοση δικαιοσύνης.
Αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη θεσμικής συνεννόησης της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι οι Έλληνες πολίτες αλλά και ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ρωτούν εάν υπάρχει στη χώρα μας Δικαιοσύνη, προσθέτοντας ότι συχνά το οικονομικό έγκλημα μένει ατιμώρητο. Ακόμη αναφέρθηκε σε φαινόμενα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης από την πολιτική εξουσία, τα οποία, όπως είπε, "δημιούργησαν σοβαρά ερωτηματικά ως προς τη διάκριση των εξουσιών".
Τη "διαφωνία" του με τον πρωθυπουργό εξέφρασε ο κ. Τέντες, λέγοντας ότι "δεν υπάρχει ατιμωρησία στην Ελλάδα σήμερα".
ΣΥΡΙΖΑ: "Χαριστική βολή" τα νέα μέτρα
"Η έξοδος από την κρίση δεν χτίζεται πάνω στα ερείπια του ασφαλιστικού, στην εκτίναξη της ανεργίας και στη βίαιη μείωση των εισοδημάτων της πλειοψηφίας της κοινωνίας" δήλωσε ο Π. Σκουρλέτης εκ μέρους του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας τα νέα μέτρα "χαριστική βολή" για την πλειονότητα των εργαζομένων και την αγορά.
Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση "διαβάζει λάθος τις δημοσκοπήσεις αν νομίζει ότι ο λαός είναι διατεθειμένος να πληρώσει τη νύφη τη στιγμή που κάποιοι λίγοι κερδίζουν πάρα πολλά ακόμη και στην κρίση", υπογραμμίζοντας ότι πολύ σύντομα θα διαψευστεί δυσάρεστα. "Για μας ο δρόμος της εξόδου από την κρίση περνά μέσα από τη ριζική αλλαγή των ευρωπαϊκών δομών αλλά και τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου στη χώρα μας" κατέληξε ο Π. Σκουρλέτης.
www.avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου