Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Αλ. Τσίπρας: Μόνη αντιπολίτευση η αριστερά

Το "ιδιότυπο συναινετικό μέτωπο" που αναπτύσσεται μεταξύ κυβέρνησης, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ, όπως προέκυψε από τη σχεδόν κοινή υποδοχή των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής, περιέγραψε στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΠΕ ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι "η αριστερά αναδεικνύεται στον ρόλο της μοναδικής αντιπολίτευσης". Μια συνεδρίαση που είχε αντικείμενο την κατάληξη επί των κειμένων των θέσεων για το έκτακτο συνέδριο του Ιουνίου και τη χάραξη της τακτικής του κόμματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου.


Στην εισηγητική του ομιλία ο πρόεδρος του ΣΥΝ μίλησε, λοιπόν, για το συναινετικό μπλοκ που δημιουργείται γύρω από την κυβερνητική πολιτική, λέγοντας ότι "ο κ. Σαμαράς πήγε στις Βρυξέλλες ως σκιώδης πρωθυπουργός, προκειμένου να διαμορφώσει ένα πλαίσιο σκιώδους συμπολίτευσης", ενώ για τον κ. Καρατζαφέρη σημείωσε ότι είναι "ο βασικός πυλώνας της κυβερνητικής στήριξης". Με αφορμή τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και τις επιλογές της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναρωτήθηκε γιατί δεν φορολογούνται οι τράπεζες επί των ποσών που κερδίζουν, γιατί δεν φορολογείται η εκκλησιαστική περιουσία, αλλά και οι εφοπλιστές.

Οι τρεις στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή αναφέρθηκε στους κεντρικούς πολιτικούς στόχους του συμμαχικού σχήματος, τονίζοντας την ανάγκη ενεργοποίησης των κοινωνικών αντιστάσεων. Οι τρεις βασικοί στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, είναι η υπεράσπιση της μισθωτής εργασίας, που δέχεται την πιο σκληρή επίθεση των τελευταίων δεκαετιών, η φορολόγηση του κεφαλαίου και των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων που φοροδιαφεύγουν και η προώθηση μιας εναλλακτικής στρατηγικής εξόδου από την κρίση. Έθεσε ως προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση των αγώνων του κινήματος τη μεταφορά και την ανάπτυξή τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. "Ήδη οι περίφημοι οίκοι αξιολόγησης στρέφουν την προσοχή τους στην Πορτογαλία, η οποία είναι μάλλον το επόμενο θύμα της διεθνούς κερδοσκοπίας. Ακολουθεί η Ισπανία. Και το πράγμα θα έχει συνέχεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση προωθώντας σκληρά αντικοινωνικά μέτρα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το μόνο που μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια αυτά, είναι η αντίσταση των εργαζομένων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

Θέσεις και αυτοδιοίκηση

Δυο κεντρικά ζητήματα που θα καθορίσουν την πορεία του ΣΥΝ τους επόμενους μήνες, οι συνεδριακές θέσεις και η τακτική για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ήταν τα βασικά ζητήματα της χθεσινής συνεδρίασης. Ως προς τις θέσεις, το (διορθωμένο) κείμενο-κορμός που πλειοψήφησε στην προηγούμενη ΚΠΕ εμπλουτίστηκε από τις 4 "εκδοχές" που κατέθεσαν οι Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης, Αλ. Καλύβης και Γ. Τόλιος, καθώς και από την "εναλλακτική εκδοχή" του Γ. Μπαλάφα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα 4 στελέχη του Ρεύματος κατέθεσαν εκδοχές -τις οποίες θα παρουσιάζουν και θα θέτουν σε ψηφοφορία κατά τον προσυνεδριακό διάλογο- για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την οικονομική κρίση, για τις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και η λειτουργία του κόμματος.

Σε ό,τι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Αλέκος Φλαμπουράρης παρουσίασε εκ μέρους της πλειοψηφίας της Π.Γ. εισήγηση στην οποία η κεντρική ιδέα είναι ότι "οι αυτοδιοικητικές κινήσεις επιδιώκουν τη συγκρότηση ψηφοδελτίων με πυρήνα τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και την ισχυρή παρουσία των δυνάμεων της ευρύτερης αριστεράς, των Οικολόγων Πράσινων, Ριζοσπαστών Οικολόγων, καθώς και δυνάμεων που αποδεσμεύονται από τις πολιτικές των ηγεσιών τους και συγκρούονται με τις πολιτικές του δικομματισμού και στην Τ.Α". Η Ανανεωτική Πτέρυγα διαφώνησε με την εισήγηση ως προς τους δήμους προτείνοντας "πιο ευέλικτη τακτική", ενώ ζήτησε να υπάρξει ειδική συζήτηση για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: