Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Σπρώχνουν στην φτώχεια μισθωτούς, συνταξιούχους και την οικονομία στην ύφεση

Στο σύγχρονο θυσιαστήριο των αγορών, ως Ιφιγένεια, τοποθετήθηκε ένας μισθός για τους δημόσιους υπάλληλους, το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας και οι καταναλωτές, αδιακρίτως εισοδήματος, που αναγκάζονται να πληρώνουν βροχηδόν ανατιμήσεων σε νερό, ρεύμα και βασικά είδη καθημερινής διατροφής. Η επιβάρυνση των υπηρεσιών, μέσω του ΦΠΑ, εκτιμάται ότι θα σπρώξει στην ανεργία δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό, ενώ στο απυρόβλητο παραμένουν τα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, που κερδίζουν και από την κρίση.

Τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν, δήλωσε κυνικά χθες ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που παραδέχτηκε ότι η ύφεση θα αγγίξει, για φέτος, τις δύο μονάδες και προειδοποίησε πως αν δεν μας βοηθήσει η ΕΕ θα προσφύγουμε στα σιδερένια πλοκάμια του διεθνούς νομισματικού ταμείου.



Κατεπείγον

Με τη μορφή του κατεπείγοντος κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο με τίτλο «Προστασία της ελληνικής οικονομίας - Επείγοντα μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση», το οποίο θα ψηφιστεί την Παρασκευή.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την περικοπή 30% του 13ου και 14ου μισθού, συνολική μείωση των πάσης φύσεως επιδομάτων κατά 12%, ψαλίδισμα στις υπερωρίες, αύξηση ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες του υψηλού συντελεστή (στο 21% από 19%) , μια μονάδα για το μεσαίο (στο 10% από 9%), μισή μονάδα στο χαμηλό ( από 4,5% στο 5%), αύξηση του Ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε καύσιμα κατά 3-8 λεπτά/λίτρο, αύξηση του ΕΦΚ στον καπνό στο 65% από 63%, καθώς και στα ποτά. Επίσης, προβλέπεται έκτακτη εισφορά στους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας (πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ) για την επόμενη τριετία, κάτι που θα αποφέρει στο Δημόσιο έσοδα 200 εκατ. ευρώ, αλλά και έκτακτη εισφορά ύψους 1% στους πολίτες με εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ ετησίως, οι οποίοι θα φορολογούνται με συντελεστή 45%.

Τα ακριβά αυτοκίνητα και τα σκάφη αναψυχής, αναμένεται να πλήξει ο φόρος πολυτελείας, αν και ακριβότερα γίνονται όλα τα είδη και υπηρεσίες με τις αυξήσεις του ΦΠΑ. Δεν θα πειραχθούν οι συντάξεις, στις οποίες όμως δεν θα δοθεί αύξηση.



Φόρος και στην εκκλησιαστική περιουσία

Αναλυτικά, το νέο πακέτο, προβλέπει τα εξής:

- Στο 30% περικόπτονται τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ.

- Ο ΦΠΑ αυξάνεται από 4,5% στο 5% (εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία), από 9% θα ανέλθει στο 10% (τρόφιμα) και από το 19% στο 21%.

- Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πολυτελή αγαθά όπως αυτοκίνητα, εργοστασιακής αξίας άνω των 17.000 ευρώ.

- Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα από 63% σε 65%.

- Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ποτά.

- Αύξηση της τιμής της βενζίνης κατά 8 λεπτά και κατά 3 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης θα παραμείνει στις ίδιες τιμές.

- Η περικοπή των επιδομάτων των μισθωτών από 10% που είχε αρχικά αναγγελθεί θα ανέλθει στο 12%.

- Επιβολή φορολογίας στην ακίνητη περιουσία και τα εισοδήματα της εκκλησίας.

- Μείωση αποδοχών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που απαιτούνται από τον προϋπολογισμό κατά 10%.

- Μείωση εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 5%.

Επίσης:
-Καταργούνται ορισμένες αμειβόμενες επιτροπές, μπόνους σε στελέχη που αμείβονται από το δημόσιο

-Μπαίνει χαμηλότερο πλαφόν στις αποδοχές εργαζομένων στον Δημόσιο Τομέα

-Μείωση δαπανών για μετακινήσεις

-Μείωση κατά 10% της χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό των ταμείων ΟΑΠ - ΔΕΗ και ΤΑΠ - ΟΤΕ.

-Μειώνεται το επίδομα ταχείας απονομής δικαιοσύνης των δικαστικών υπαλλήλων κατά 20%.

- Αναστολή προσλήψεων στο Δημόσιο εκτός από την Υγεία και την Παιδεία και εφαρμογή της αρχής 5 αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων για κάθε 1 πρόσληψη.



Με δόσεις τα χαράτσια

Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που είτε ανήκουν κατά 100% στο κράτος είτε επιχορηγούνται τακτικά από τον προϋπολογισμό (π.χ. ΟΑΣΑ) θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά 7%. Η μείωση αφορά τόσο στις τακτικές αποδοχές, όσο και στα επιδόματα, τις αποζημιώσεις ή οποιαδήποτε άλλη αμοιβή τους. Για την ίδια κατηγορία εργαζομένων ισχύει και η κατά 30% μείωση στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και στο επίδομα αδείας. Το σχέδιο νόμου ορίζει επίσης τη διαδικασία παρακράτησης των ποσών που προκύπτουν από τη μείωση για την περίοδο από την 1.1.2010 ως την ημερομηνία ψήφισης του νόμου, ως εξής:

Εφάπαξ, για ποσά ως 150 ευρώ, 2 μηνιαίες δόσεις, για ποσά ως 300 ευρώ, 4 μηνιαίες δόσεις, για ποσά ως 600 ευρώ, 6 μηνιαίες δόσεις, για ποσά ως 1.000 ευρώ, 8 μηνιαίες δόσεις, για ποσά άνω των 1.000 ευρώ.

Με εξαίρεση τους δικαστικούς, τους γιατρούς του ΕΣΥ και ορισμένες ειδικές κατηγορίες, απαγορεύεται οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων να υπερβαίνουν αυτές που προβλέπει η νομοθεσία για τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων.

Για το 2010 απαγορεύεται η χορήγηση οποιασδήποτε αύξησης στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Για την υπερωριακή απασχόληση προβλέπεται πως το σύνολο των επιπλέον ωρών εργασίας για κάθε δημόσιο υπάλληλο δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις 40 ώρες σε μηνιαία βάση. Το όριο αναπροσαρμόζεται ως και τις 60 ώρες για τους απασχολούμενους σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και, όπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, από την εφαρμογή των νέων μέτρων θα μειωθεί κατά 10% η επιβάρυνση του προϋπολογισμού για την πληρωμή υπερωριακής εργασίας.



Παπακωνσταντίνου: Ήρθαν για να μείνουν!

Μόνιμο χαρακτήρα έχουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν , υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας πως η μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο και τις κρατικές επιχειρήσεις υπολογίζεται στο 7-8%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργού, η συνολική μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου "επιστρέφει" στα επίπεδα του 2008. Αιτιολόγησε τις παρεμβάσεις σε μισθούς, επιδόματα και υπερωρίες, επισημαίνοντας πως οι κοινοτικοί υπάλληλοι που είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την Αθήνα διαπίστωσαν πως από το 2005 ως και σήμερα οι δαπάνες για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο είχαν αυξηθεί κατά 40%. Ο υπουργός επισήμανε πως τα μέτρα θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, άφησε ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο παρεμβάσεων για την αποκατάσταση τυχόν αδικιών.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε πως με τη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε υπερκαλύπτεται ο στόχος που είχε αρχικά τεθεί για τη μείωση του ελλείμματος. "Αν δεν πειστούν οι αγορές οι αιτίες θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού" σχολίασε.

Η Ελλάδα έπραξε ό,τι της ζητήθηκε κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, επισήμανε ο υπουργός, προσθέτοντας πως τώρα η Αθήνα θα αναμένει πια την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης που θα προσφέρουν στη χώρα οι εταίροι μας. "Κατανοούν" δήλωσε "πως η Ελλάδα εξάντλησε τα όρια και να διατηρήσει κοινωνική ειρήνη. Τώρα, ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους" πρόσθεσε.

Οι υπηρεσίες της Ε.Ε. εκτιμούν πως η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι φέτος 1-2% ως απόρροια των μέτρων. Ωστόσο, ο ίδιος εκτίμησε πως από το 2ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα αρχίσει να καταγράφεται ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία. "Όλα θα εξαρτηθούν από την ψυχολογία του κόσμου" σχολίασε. Αναφερόμενος στα φορολογικά έσοδα για τον Φεβρουάριο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως παρατηρείται μια μικρή απόκλιση σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, στην οποία έπαιξαν ρόλο και οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εφοριακών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: