Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

6ο Συνέδριο Νεολαίας ΣΥΝ: Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα


Το 6ο συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΝ ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής με την εκλογή του νέου Κεντρικού Συμβουλίου και του νέου γραμματέα. Στις τέσσερις προηγούμενες μέρες ο διάλογος ήταν πλούσιος και τον λόγο έλαβαν σχεδόν 160 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι δεν έλειψαν στιγμές έντασης, το κλίμα παρέμεινε εν πολλοίς συναινετικό. Η αγωνία για τη συγκρότηση μιας αποτελεσματικής οργάνωσης νεολαίας, ιδιαίτερα στην κρίσιμη συγκυρία της οικονομικής κρίσης, καθώς και οι προβληματισμοί για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, τα κάθε λογής κοινωνικά μέτωπα, όπως το αντιρατσιστικό, το εργατικό ή το φοιτητικό, ήταν κυρίαρχοι στις παρεμβάσεις από μικροφώνου, όπως και στις ζυμώσεις σε όλους τους χώρους του συνεδρίου.


Το μεγαλύτερο καθήκον της νεολαίας ΣΥΝ, όπως προέκυψε από τη συζήτηση, είναι η αποτροπή των κυβερνητικών μέτρων, που, όπως επισημάνθηκε, μπορούν να ανατρέψουν τους ταξικούς συσχετισμούς της κοινωνίας εις βάρος των εργαζομένων και της νεολαίας και να δημιουργήσουν πολύ αρνητικά δεδομένα για τις ιδέες της αριστεράς. Ο κύριος άξονας της συζήτησης ήταν η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τα πρώτα βήματα της νεολαίας στον χώρο των νέων εργαζομένων. Διακηρύχθηκε η αναγκαία, περισσότερο από ποτέ προσήλωση της νεολαίας στην συμμετοχή στους εργατικούς αγώνες κι η επιτακτικότητα της αλλαγής της φυσιογνωμίας της οργάνωσης, που μέχρι σήμερα ήταν σε σημαντικό βαθμό φοιτητοκεντρική.

Η αποτίμηση για την συμμετοχή στα κοινωνικά κινήματα, όπως το αντιρατσιστικό, των δικαιωμάτων ή αυτό των ελεύθερων χώρων, ήταν μάλλον θετική, ενώ επισημάνθηκαν κι ελλείψεις στην παρέμβαση σε ζητήματα, όπως η ψυχική υγεία ή τα ναρκωτικά. Φυσικά, πολλά μέλη της οργάνωσης αναφέρθηκαν στη σωστή πολιτική επιλογή της στήριξης της εξέγερσης του Δεκέμβρη του 2008, παρά το όποιο πολιτικό κόστος.

Το ζήτημα που πόλωσε περισσότερο το συνέδριο ήταν οι καταγγελίες για παρατυπίες στην εκλογή συνέδρων στην Κομοτηνή κι αλλού κι η αποχώρηση κάποιων μελών της νεολαίας με αφορμή αυτά τα περιστατικά, καταγγελίες που διευθέτησε η Οργανωτική Επιτροπή με ομόφωνη απόφαση. Μάλιστα τον λόγο πήρε με άδεια του σώματος κι ένα από τα μέλη της νεολαίας που αποχώρησαν. Η εσωκομματική δημοκρατία απασχόλησε μεγάλο μέρος των παρεμβάσεων, ενώ καταψηφίστηκε πρόταση για θεσμοθέτηση τάσεων στην νεολαία.

Λογικό ήταν να καταλάβει αρκετό χρόνο κι η συζήτηση για τον ΣΥΡΙΖΑ, την κρίση του, αλλά κι η πρόταση της νεολαίας για την ανασύνθεση της αριστεράς, ανασύνθεση που θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα νέο κόμμα χωρίς ταυτόχρονα να θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της αριστεράς. Κριτική ασκήθηκε και για την μη χρησιμοποίηση ως εργαλείου ζύμωσης του προγράμματος του ΣΥΝ. Δεν έλειψαν οι αναφορές στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αριστερή Ενότητα στα Πανεπιστήμια, καθώς κι η παρέμβαση στο μαθητικό κίνημα. Αρκετά συζητήθηκε και το ζήτημα της συμμετοχής των γυναικών στα όργανα.

Την Κυριακή συνεχίστηκαν οι ομιλίες των συνέδρων, λόγω του μεγάλου αριθμού όσων ήθελαν να μιλήσουν. Στη συνέχεια ψηφίστηκαν οι θέσεις του 6ου συνεδρίου επί της αρχής με συντριπτική πλειοψηφία. Αντιπαραθετικά με το κείμενο θέσεων που πρότεινε το απερχόμενο Κ.Σ. τέθηκε σε ψηφοφορία και το κείμενο «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα» από ομάδα μελών της νεολαίας. Ακολούθησε η συζήτηση των τροπολογιών. Κατατέθηκαν 12 τροπολογίες από μέλη του απερχόμενου Κ.Σ. και περίπου 30 από συνέδρους, αρκετές από τις οποίες εγκρίθηκαν από το σώμα του συνεδρίου με τη σύμφωνη γνώμη και της Επιτροπής Πολιτικής Απόφασης. Ακολούθησε η ψηφοφορία για την εκλογή των 55 μελών του νέου Κεντρικού Συμβουλίου. Υπήρχαν προβλέψεις για ποσόστωση ενός τρίτου για γυναίκες, μέλη προερχόμενα από την επαρχία και ανανέωση του οργάνου, αλλά υπερκαλύφθηκαν.

Ο νέος γραμματέας

Νέος γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΝ εκλέχθηκε ο Ν. Ηλιόπουλος με 48 ψήφους σε σύνολο 51 παρόντων μελών του οργάνου. Ο Ν. Ηλιόπουλος γεννήθηκε το 1983, σπούδασε Πληροφορική στην ΑΣΟΕΕ και τώρα είναι μεταπτυχιακός φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης κι Ιστορίας στο Πάντειο. Οργανώθηκε στην νεολαία Συνασπισμού το 2002.

Δεν υπάρχουν σχόλια: