Σήμερα, ο «Η.Α.» επαναφέρει στην επικαιρότητα ένα ζήτημα που επανειλημμένα απασχόλησε το νομαρχιακό συμβούλιο και προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία θέτει ζήτημα διαφάνειας ως προς την εκτέλεση των νομαρχιακών έργων. Κι αυτό γιατί τα έργα που εκτελούνται με πρόχειρους διαγωνισμούς έχουν ελάχιστες εκπτώσεις –στο νέο κατάλογο μόνο σε μία περίπτωση ανέρχεται σε 4%-, με αποτέλεσμα να μην επιστρέφουν χρήματα στα νομαρχιακά ταμεία. Βάσει των στοιχείων που ο «Η.Α.» αποκαλύπτει, και παρά το θόρυβο που προκλήθηκε για τις απευθείας αναθέσεις το περασμένο καλοκαίρι, η νομαρχιακή αρχή αύξησε κατά 6 τα έργα που έγιναν με πρόχειρους διαγωνισμούς.
Κύριο χαρακτηριστικό των έργων αυτών είναι ότι ο προϋπολογισμός τους δεν πρέπει να ξεπερνά τις 45.000 ευρώ, γιατί σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να διεξαχθεί με διαφορετική μέθοδο η δημοπρασία. Η όλη διαδικασία προβλέπεται από τη νομοθεσία, όμως τα ζητήματα που έχουν τεθεί μέχρι τώρα από την αντιπολίτευση έχουν πολιτικό χαρακτήρα. Παράλληλα, τίθεται και ζήτημα δημοσίου συμφέροντος, αφού τα ποσά των εκπτώσεων μπορούσαν να επιστρέψουν στα ταμεία της Νομαρχίας και να χρησιμοποιηθούν για νέα έργα.
Κοινό στοιχείο
Τα συγκεκριμένα έργα, πάντως, φέρουν τον τίτλο του «επείγοντος» και αυτό είναι το κοινό τους γνώρισμα. Ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό είναι ο προϋπολογισμός των έργων, με το ποσό των 45.000 ευρώ να αποτελεί τη μεγάλη πλειοψηφία των χρηματοδοτήσεων. Οι έχοντες γνώση του αντικειμένου (μηχανικοί και εργολάβοι) τα χαρακτηρίζουν «45άρια», ενώ μέλη του τεχνικού κόσμου θέτουν, εκτός από το πολιτικό ζήτημα, και ηθικό από την πλευρά του φορέα που υλοποιεί τα έργα.
Η αύξηση των έργων «κατεπείγοντος» χαρακτήρα αυξήθηκαν πέρυσι σχετικά με την προηγούμενη χρονιά. Βάσει των στοιχείων που ήδη έχει παρουσιάσει ο «Η.Α.», το 2008 οι αναθέσεις ανήλθαν σε 88 και το προηγούμενο έτος, το 2009, ανέρχονται σε 94. Παρατηρείται δηλαδή μία αύξηση της τάξης 6% και πλέον, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει την εκ νέου αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ένα ακόμη στοιχείο –στη σύγκριση των δύο πινάκων- είναι ότι το 2009 αυξήθηκε ακόμη περισσότερο το συνολικό ποσό που διατέθηκε για τις απευθείας αναθέσεις έργων στο νομό. Πέρυσι, για τα 94 έργα δαπανήθηκαν 3.658.122 ευρώ, ενώ το 2008 το ποσό ήταν στο ύψος των 3.509.650 ευρώ.
Πολλοί εργολάβοι
Τα έργα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Η.Α.», εκτελέστηκαν από πολλούς εργολάβους. Να σημειωθεί, πάντως, πως ένας εκ των αναδόχων έχει εκτελέσει 7 έργα με προϋπολογισμό 45.000 για το κάθε έργο, ενώ ορισμένοι άλλοι εργολάβοι έχουν εκτελέσει 4, 3 ή 2 έργα. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στα έργα που χαρακτηρίστηκαν «επείγοντα», προκειμένου να γίνουν με απευθείας ανάθεση, περιλαμβάνονται και εργασίες σε σχολικές μονάδες σε χρονικές περιόδους που λειτουργούσαν κανονικά. Ακόμη, «επείγον» έργο χαρακτηρίστηκε η αποπεράτωση αναπλάσεων στην κοινότητα Λάβδανης (β’ εργολαβία) ή και η κατασκευή προστατευτικού στο αρδευτικό Ανατολής – Κατσικά, όπως και το τοιχίο αντιστήριξης στο νέο ΚΤΕΟ Ιωαννίνων ή και η ολοκλήρωση αποδυτηρίων της Δαφνούλας!
Απώλεια πόρων για εκτέλεση νέων έργων
Με την τακτική που ακολουθεί η νομαρχιακή αρχή, σε μια περίοδο μάλιστα που αναζητά οικονομική διέξοδο μέσω της σύναψης δανείου, χάνονται πόροι για την εκτέλεση νέων έργων. Τα ποσά από τις εκπτώσεις των έργων με απευθείας αναθέσεις είναι ελάχιστα, με αποτέλεσμα το όφελος για τους πολίτες να είναι επίσης μικρό. Την ίδια ώρα, στα μεγάλα έργα οι εκπτώσεις που δόθηκαν στις δημοπρασίες που έγιναν είναι πολλαπλάσιες των αντίστοιχων των απευθείας αναθέσεων. Ενδεικτική είναι η έκπτωση για έργο της ΔΕΥΑΙ που ανήλθε σε 53%, για το β’ κλειστό γυμναστήριο ανήλθε σε 40% περίπου, για την ύδρευση στον Κατσικά ξεπέρασε το 60% και για τη βελτίωση της 2ης επαρχιακής οδού κινήθηκε γύρω στο 40%.
agon.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου