Η πόλη των ασημουργών, ως είθισται να αποκαλούνται, μεταξύ άλλων, τα Γιάννενα, θα συνεχίσει να έχει ασημουργούς ή καλύτερα θα έχει ασημουργούς που θα ελπίζουν σε μια ανοδική πορεία του κλάδου τους και στην επιβίωσή τους με την τέχνη τους.
Μια πορεία που παραλίγο να τη φρενάρει ο ειδικός φόρος πολυτελείας σε ποσοστό 10%. Το φορολογικό νομοσχέδιο οδεύει σήμερα προς έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, πριν από την κατάθεσή του στη Βουλή, με την επισήμανση της εξαίρεσης των ασημικών από την επιβολή φόρου πολυτελείας.Οι ευχάριστες αυτές εξελίξεις για τον κλάδο της αργυροχοΐοας άρχισαν να γίνονται γνωστές από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Το κείμενο της διάταξης του νομοσχεδίου πήρε τελική μορφή λίγες μέρες μετά, προκαλώντας μεγάλη ανακούφιση στα εργαστήρια αλλά και στα καταστήματα πώλησης στην πόλη. «Μετά χαράς δεχτήκαμε τις αλλαγές. Όταν ανακοινώθηκε το μέτρο της επιβολής του φόρου πολυτελείας στις αρχές Μαρτίου σε είδη όπως ασημικά, δερμάτινα είδη, γούνες κ.λπ., ανησυχήσαμε ιδιαίτερα. Θα σταματούσε η ανάπτυξη του κλάδου μας» τονίζει στον «Η.Α.» ο πρόεδρος του Κέντρου Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων (ΚΕΠΑΒΙ) Σωτήρης Χορέβας.
Με συνεχείς τους ανακοινώσεις, από τις αρχές Μαρτίου, οι ασημουργοί προσπαθούσαν να πείσουν την πολιτεία για τις καταστροφικές συνέπειες επιβολής του φόρου, δίνοντας ιδιαίτερα έμφαση στο γεγονός ότι δεν μπορείτε να θεωρείται πολυτελές ένα ασημικό που κοστίζει από 5 μέχρι 100 ευρώ. Παράλληλα, είχαν επαφές με πολιτικούς φορείς, όπως με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θανάση Οικονόμου και Μιχάλη Παντούλα. Ο πρώτος δε, φέρεται να συμμετείχε ενεργά στην ακύρωση των σχεδίων του υπουργείου για επιβολή φόρου στα είδη αργυροχοΐας. «Είναι απολύτως λογικό να μην ισχύσει ένας τέτοιος φόρος στα ασημικά. Δεν μπορεί να θεωρείται πολυτελές κάτι που αγοράζει ένας επισκέπτης ως σουβενίρ από τα Γιάννενα» αναφέρει στην εφημερίδα ο αντιπρόεδρος του ΚΕΠΑΒΙ Νίκος Γκόλας. Ο βουλευτής κ. Παντούλας, σε παρέμβασή του προς το υπουργείο την περασμένη Παρασκευή, είχε καταθέσει την πρόταση ο ειδικός φόρος πολυτελείας να αφορά πραγματικά είδη πολυτελείας, τα οποία μπορούν να προσδιοριστούν από την τελική τιμή του προϊόντος, για παράδειγμα άνω των 2000 ευρώ, όπως είχε εισηγηθεί. «Το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να προσδιορίσει το χρηματικό αυτό όριο» ανέφερε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου