Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

"Κολοβή" η απονομή ιθαγένειας σε μετανάστες

Πουλακίδας Κ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 11/03/2010

Μεταξύ Αρετής και Κακίας βρέθηκε και χθες η κυβέρνηση, καθώς στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια εκλήθη να απαντήσει στο δίλημμα αν θα προχωρήσει με τις προοδευτικές δυνάμεις ή αν θα συμπορευτεί με τη δεξιά και την ακροδεξιά, όπως κάνει και για την οικονομική πολιτική. Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γιώργος Καρατζαφέρης ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, που ανεμένετο να ψηφιστεί επί της αρχής ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΛΑΟΣ, καθώς το στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις επικρίσεις που διατύπωσε και χθες ο Αλέξης Τσίπρας.

Γ. Ραγκούσης: Τι κακό θα συμβεί στην Ελλάδα, αν τα παιδιά γίνουν Ελληνόπουλα;
"Οι δρόμοι είναι δύο: ή επιλέγετε τα συντηρητικά αντανακλαστικά και τους φόβους του πολιτικού κόστους και ταυτίζεστε με ΛΑΟΣ και Ν.Δ. ή επανέρχεστε στην αρχική διαβούλευση ταυτιζόμενος με τις προοδευτικές δυνάμεις", τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπογράμμισε ότι "είναι μια ευκαιρία να σπάσετε τη μονοκρατορία του δικαίου του αίματος, να δώσετε την ευκαιρία να συνυπάρξει με το δίκαιο του εδάφους" και "να σπάσετε όλα αυτά τα ρατσιστικά στερεότυπα που δηλητηριάζουν την ελληνική κοινωνία".

Οπισθοχώρηση έναντι των εθνικοφρόνων πατριωτών

Ωστόσο ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση επειδή υποχώρησε στην "πίεση των εθνικοφρόνων πατριωτών", επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έμεινε άκαμπτη στην άδικη και αντικοινωνική της πολιτική, "αλλά στο θέμα της ιθαγένειας και των πολιτικών δικαιωμάτων των μεταναστών σάς ήταν πολύ εύκολο να κάνετε δύο βήματα πίσω, από την 'πίεση' που δεχτήκατε από τις ακροδεξιές φωνές, τα φοβικά σύνδρομα που και εσείς καλλιεργήσατε με την πολιτική και τη φρασεολογία σας".

"Όταν αναγορεύετε σε επίσημο υποστηριχτή σας στο ξήλωμα των κοινωνικών κατακτήσεων τον Γ. Καρατζαφέρη, όταν του δίδετε εύσημα στη Βουλή για την υπεύθυνή του στάση στην οικονομική κρίση, είναι φυσικό να υποχωρείτε. Όπως είναι φυσικό να δημιουργείται όσμωση απόψεων μεταξύ σας. Και όπως σας προειδοποίησα, δεν είναι το ΛΑΟΣ και ο Καρατζαφέρης που μετακινούνται στον σοσιαλισμό. Είστε εσείς που υιοθετείτε τη βαρβαρότητα".

Α. Σαμαράς: Θα το καταργήσουμε


"Μετατρέπουμε την Ελλάδα σε μαγνήτη μετανάστευσης", επειδή χρησιμοποιούνται τα παιδιά για να πάρουν ιθαγένεια οι γονείς, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ν.Δ., που πρότεινε να μην αλλάξουν οι νόμοι για την πολιτογράφηση και για τα παιδιά να εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις που ισχύουν σε Γαλλία, Βρετανία και Ισπανία, δηλαδή να πάρουν ιθαγένεια όταν ενηλικιωθούν έχοντας τελειώσει το σχολείο και απαρνούμενοι την ιθαγένεια των γονιών. "Τι κακό θα συμβεί στην Ελλάδα αν τα παιδιά, που μεγαλώνουν στην Ελλάδα, γίνουν Ελληνόπουλα;", ρώτησε ο Γ. Ραγκούσης και σημείωσε ότι εφαρμόζεται το γερμανικό μοντέλο, που αρχικά υποστήριζε η Ν.Δ.

Ο Α. Σαμαράς είπε ότι η Ν.Δ. θα καταργήσει τον νόμο γιατί οδηγεί σε μαζική πολιτογράφηση, πυροδοτεί ρατσισμό και ξενοφοβία και παρακάμπτει τη συμφωνία "Δουβλίνο ΙΙ". Πρόσθεσε δε ότι θα επαναφέρει τον εθνικό χαρακτήρα του τίτλου του υπουργείου Παιδείας. Πρόκειται για "έωλη και αστήρικτη προαναγγελία κατάργησης νομοσχεδίου, που παράγει έννομες συνέπειες, οι οποίες από το Σύνταγμα δεν μπορεί να καταργηθούν", απάντησε ο Γ. Ραγκούσης. Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, αποσύρει τις πολιτικές που άνοιξαν τα σύνορα της χώρας το 1991, των μαζικών και αυτόματων νομιμοποιήσεων εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών, που έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή το 2005, και της αδιαφανούς απόδοσης ιθαγένειας.

Το ΛΑΟΣ ως "δεκανίκι" του ΠΑΣΟΚ

Σε δυσχερή θέση βρέθηκε και χθες ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, καθώς προσπάθησε να αποβάλει το στίγμα ότι στηρίζει το ΠΑΣΟΚ. "Αστεία πράγματα. Ο Λαζόπουλος να τα πει, δεν βγάζει γέλιο. Όποιος νομίζει ότι τα μέτρα είναι αρκετά, απατάται πολύ. Τώρα φρενάραμε την ύφεση", είπε, ενώ στήριξε την τροπολογία που δίνει έκτακτες εξουσίες στον πρωθυπουργό. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο διάβασε την ανακοίνωση της Νομαρχιακής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ και είπε ότι είναι με το "λαϊκό πατριωτικό ΠΑΣΟΚ" και όχι με το "ΠΑΣΟΚ της νομενκλατούρας". Απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε: "να τους χαίρεστε τους υποστηρικτές σας, όπως να χαίρεστε και τους συντρόφους σας στη Θεσσαλονίκη".

Δεν υπάρχουν σχόλια: