Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Συγκροτείται πανευρωπαϊκό μέτωπο αντίστασης


Τα θεμέλια για τη συγκρότηση ενός πανευρωπαϊκού μετώπου αντίστασης "στην κρίση και σε αυτούς που τη δημιούργησαν" τέθηκαν στη διεθνή συνάντηση που διοργάνωσε ο ΣΥΝ το περασμένο Σαββατοκύριακο με τη συμμετοχή του προέδρου του ΚΕΑ Λόταρ Μπίσκι, καθώς και εκπροσώπους από το Μπλόκο της Πορτογαλίας, το Κ.Κ. Ισπανίας, την Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας, την Κομμουνιστική Επανίδρυση της Ιταλίας και το Γαλλικό Κ.Κ.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά ενώνει τις δυνάμεις της και με κεντρικό σύνθημα "Να μην πληρώσουν οι ευρωπαϊκοί λαοί την κρίση, αγωνιζόμαστε ενωμένοι για την Ευρώπη της αλληλεγγύης" απευθύνεται σε κόμματα της αριστεράς, συνδικάτα, κοινωνικά κινήματα αλλά και συνολικά στις κοινωνικές δυνάμεις των χωρών της Ευρώπης με στόχο τη διοργάνωση κοινών ημερών δράσης και κινητοποιήσεων. Άλλωστε το βασικό μήνυμα των συναντήσεων κωδικοποιήθηκε από τον Λ. Μπίσκι: "Δεν θέλουμε να θέσουμε τους λαούς της Ευρώπης τον έναν ενάντια στον άλλο, αλλά παλεύουμε για τους Έλληνες εργαζόμενους μαζί με τους Γερμανούς εργαζόμενους ενάντια στην κρίση. Τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι και δικά μας προβλήματα και μ' αυτή την έννοια δεν πρέπει να δημιουργήσουμε μια αντιπαράθεση μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και ευρωπαϊκού Νότου και των λαών τους. Η δύναμη της γερμανικής οικονομίας δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη δύναμη της ευρωπαϊκής οικονομίας".

Όπως συμφωνήθηκε, πρώτος μεγάλος σταθμός είναι η 24η Μαρτίου, που έχει κηρυχθεί ως πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης από τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Σε σχέση με τη συγκεκριμένη μέρα ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να τη χρωματίσει με το δικό του πολιτικό πλαίσιο για την κρίση σε συνεργασία με ριζοσπαστικές συνδικαλιστικές δυνάμεις και κινήματα.

"Θα επιδιώξουμε τη μετατροπή αυτής της ημέρας σε ημέρα απεργιών και άλλων πολύμορφων κινητοποιήσεων σε όλες τις πρωτεύουσες του ευρωπαϊκού Νότου", είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφορικά με τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς υπογράμμισε ότι οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής αριστεράς και ιδιαίτερα των χωρών του Νότου θα έχουν δυναμική παρουσία με το ίδιο σύνθημα και με νέο γύρο συντονισμένων δράσεων.

Τόσο ο Λ. Μπίσκι όσο και ο Αλ. Τσίπρας και οι εκπρόσωποι των κομμάτων που συμμετείχαν στις εργασίες του διημέρου συμφώνησαν ότι "η συνάντηση της Αθήνας ήταν ένα πρώτο βήμα για την ανάδειξη συντονισμένων δράσεων που είναι απαραίτητο το επόμενο διάστημα να ξεδιπλωθούν προκειμένου να αποκτήσει ελπίδα όχι μονάχα ο ελληνικός λαός, αλλά και όλοι οι λαοί της Ευρώπης για μια εναλλακτική προοπτική". Το επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΝ, λέγοντας πως "από αυτή τη συνάντηση αναδείχτηκε ότι ο αγώνας των Ελλήνων εργαζομένων και της ελληνικής κοινωνίας το επόμενο διάστημα δεν είναι ένας αγώνας που αφορά μόνο την Ελλάδα και τους έλληνες. Τα μάτια όλης της Ευρώπης είναι στραμμένα στη χώρα μας. Και τα μάτια και η ψυχή της Ευρωπαϊκής Αριστεράς βρίσκονται δίπλα στους αγώνες και τις διεκδικήσεις των Ελλήνων εργαζομένων προκειμένου να κρατήσουν κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών που κερδήθηκαν με αγώνες και θυσίες και σήμερα θέλουν να τις πάρουν πίσω, όχι μονάχα από τους Έλληνες, αλλά από όλους τους λαούς της Ευρώπης".

Πέρα από τον συντονισμό της δράσης, η Ευρωπαϊκή Αριστερά θεωρεί καθήκον της να εξηγήσει στους Ευρωπαίους πολίτες ότι "το φάρμακο για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκρίνουν οι νεοφιλελεύθεροι κύκλοι και οι ηγέτιδες πολιτικές δυνάμεις, οι δυο πολιτικές οικογένειες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της ευρωπαϊκής Λαϊκής Δεξιάς, θα είναι πολύ χειρότερο από την κρίση".

ΣΥΝεννόηση με τα συνδικάτα

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει ο ΣΥΝ, σήμερα και αύριο ο Αλ. Τσίπρας θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συναντηθεί με τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, αλλά και να συντονιστεί η δράση της Ενωτικής Ευρωομάδας της Αριστεράς στην κατεύθυνση "ενός κοινού προτάγματος, μιας πιο συντονισμένης παρέμβασης για την ανάδειξη από την πλευρά της αριστεράς μιας εναλλακτικής διεξόδου από την κρίση".

Η συνεργασία με τα συνδικάτα έχει ιδιαίτερη σημασία σε σχέση με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Αριστερά και στο πλαίσιο αυτό ο Αλ. Τσίπρας και ο Λ. Μπίσκι συναντήθηκαν το Σάββατο το πρωί με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο, προκειμένου να του παρουσιάσουν τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν.

"Τη στιγμή που ο ταξικός αντίπαλος σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενώνει τις δυνάμεις του πρέπει να υπάρξει στοιχειώδης συντονισμός των δυνάμεων εργασίας προκειμένου να αναχαιτιστεί η επίθεση" είπε στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ ο Αλέξης Τσίπρας. Ο τελευταίος συμφώνησε με το πλαίσιο που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων από τις χώρες του Νότου με στόχο να υπάρξει συντονισμός δράσης. Ο κ. Παναγόπουλος δεν έκρυψε την απαισιοδοξία του, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει θετική ανταπόκριση από τις σκανδιναβικές ομοσπονδίες, αλλά και από την Ολλανδία κ.ά.

Αναφερόμενος στα μέτρα που εξαγγέλλονται ή που θα εξαγγελθούν, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υποστήριξε ότι "είναι μέτρα τα οποία δεν δίνουν καμιά λύση στο πρόβλημα και είναι χειρότερα από την αρρώστια", ενώ σχολίασε ότι: "Ο Γιώργος Παπανδρέου προεκλογικά μίλαγε για μια διαφορετική πολιτική. Τώρα λόγω και των πιέσεων την εγκαταλείπει".

www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: