Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Μαζική διαδήλωση για τα δικαιώματα των μεταναστών στις ΗΠΑ

Μια πρωτοφανής σε μαζικότητα διαδήλωση έλαβε χώρα εχθές στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου χιλιάδες διαδηλωτές ένωσαν τις φωνές τους για να ζητήσουν τη μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου για τη μετανάστευση, ώστε να εξασφαλίζονται τα δικαιώματα των ξένων εργατών.

Κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Δικαιοσύνη και Αξιοπρέπεια για όλους τους Μετανάστες στις ΗΠΑ» και «Το μόνο που θέλουμε είναι δουλειά», αλλά και φορώντας μπλουζάκια που έγραφαν «το ταξίδι μας ως μετανάστες είναι ταξίδι για τα ανθρώπινα δικαιώματα», οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στο κέντρο της Ουάσινγκτον.

Το θέμα των μεταναστών είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο στις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν 10,8 εκατομμύρια μετανάστες που δεν έχουν εξασφαλίσει τα απαραίτητα έγγραφα για την παραμονή τους στη χώρα. Οι πλειοψηφία των μεταναστών στις ΗΠΑ είναι Ισπανόφωνοι, οι οποίοι μάλιστα είναι μια αξιοσημείωτη εκλογική δύναμη και έουν χρησιμοποιηθεί από τις κατά καιρούς κυβερνήσεις. Ο πρόεδρος Ομπάμα επωφελήθηκε το 2008 από τις ψήφους των Ισπανόφωνων, έχοντας υποσχεθεί ότι θα μεταρρυθμίσει το νομικό πλαίσιο για τη μετανάστευση, ώστε εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες να μπορέσουν να αποκτήσουν υπηκοότητα. Ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάποια ενέργεια και οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των μεταναστών προειδοποιούν ότι αν δεν υλοποιηθούν οι υποσχέσεις του ενοίκου του Λευκού Οίκου, θα υποστεί τις συνέπειες στις εκλογές για το Κογκρέσο, τον Νοέμβριο.

Αν και όλα τα βλέμματα όλα στις ΗΠΑ ήταν χθες στραμμένα στη συζήτηση του νομου για τις αλλαγές στην υγειονομική περίθαλψη, οι διαδηλωτές στην Ουάσινγκτον εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι φωνές τους επιτέλους θα ακουστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: