Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΡΑ ΜΑΣ

Παγκόσμια Ημέρα Νερού η σημερινή και επανέρχεται στο προσκήνιο το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, όσον αφορά την σωστή διαχείριση των υδάτων. Λήγει σήμερα η προθεσμία που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να παραδώσουν όλες οι χώρες τα διαχειριστικά τους σχέδια και η Ελλάδα μετά από έναν πραγματικό αγώνα δρόμου θα καταθέσει το φάκελο, όχι όμως ολοκληρωμένο, η τελική μορφή του οποίου υπολογίζεται περίπου μετά από δύο χρόνια.Αυτό τόνισε ο Εδικός Γραμματέας Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης που βρέθηκε το Σάββατο στα Γιάννινα στα πλαίσια προσυνεδριακής εκδήλωσης της HELECO 2011 με θέμα «Ρύπανση επιφανειακών και υπογείων υδάτων» που διοργάνωσε το ΤΕΕ σε συνεργασία με το Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου – Λευκάδας.Η Ελλάδα -επεσήμανε- έχασε πολύτιμο χρόνο και θα καθυστερήσει σημαντικά τα χρονοδιαγράμματα της κοινοτικής οδηγίας, η οποία ενσωματώθηκε το 2003. Οι διαδικασίες άρχισαν να προχωράνε από το 2007 και μετά, απ’ όταν και εκδόθηκε Προεδρικό Διάταγμα που όριζε τις βασικές διατάξεις της οδηγίας, χωρίς όμως να έχουν ολοκληρωθεί τα διαχειριστικά σχέδια των 14 υδατικών διαμερισμάτων, τα οποία θα έπρεπε κανονικά να ήταν έτοιμα το 2009.Ας σημειωθεί όμως ότι το διαχειριστικό σχέδιο για την περιοχή μας είναι από τα πρώτα τρία που προκηρύχθηκαν πριν λίγες μέρες (Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Στερεάς).Όπως εξήγησε ο κ. Ανδρεαδάκης θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση για έξι μήνες και ζήτησε την συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.Η εφαρμογή των σχεδίων βέβαια θα ξεκινήσει μάλλον το 2014, με καθυστέρηση δυο χρόνων, ενώ για να φανούν τα αποτελέσματα θα πρέπει να περάσουν κάποια χρόνια, όχι νωρίτερα όμως από το 2020-21, αν και η Ε.Ε. είχε θέσει ως στόχο το 2015.

ΛΕΚΑΝΗ ΑΠΟΡΡΟΗΣ
Σχετικά με την μεταφορά νερού από λεκάνη απορροής σε λεκάνη απορροής, κάτι που έχει απασχολήσει και το Νομό Ιωαννίνων ο κ. Ανδρεαδάκης διευκρίνισε ότι η κοινοτική οδηγία δεν είναι απαγορευτική, ωστόσο θα πρέπει να αποτελεί την ύστατη λύση.«Θα πρέπει να εξεταστεί το υδατικό ισοζύγιο από την άποψη προσφοράς, αλλά και την άποψη ζήτησης από την λεκάνη απορροής, αλλά δεν μπορεί ν’ αποκλειστεί ποτέ το ενδεχόμενο να χρειαστεί και μια μεταφορά νερού από πλεονασματικές περιοχές σε ελλιπείς», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να λαμβάνεται εάν πρώτα έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΑΜΑ
«Ο Καλαμάς στο όνομα του κέρδους θα συνεχίσει να υποβαθμίζεται εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα», ανέφερε ο Φυσικός, Περιβαλλοντολόγος κ. Νίκος Γιαννούλης, ο οποίος στην ημερίδα μίλησε για το θέμα της διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού και τις επιπτώσεις της σε προστατευόμενη περιοχή και συγκεκριμένα στην περίπτωση του Καλαμά.Ο κ. Γιαννούλης επικαλέστηκε την έκθεση του ΟΟΣΑ στην οποία ο ποταμός Καλαμάς συγκαταλέγεται μεταξύ των τεσσάρων ποταμών στην Ελλάδα που καταστρέφονται από την ρύπανση.Όπως τόνισε η νομοθεσία είναι επαρκής, αλλά δεν έχουν γίνει διαχειριστικά σχέδια ολοκληρωμένης διαχείρισης του ποταμού από τις πηγές μέχρι τις εκβολές και δεν έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα, όπως ζώνες προστασίας, διαχείριση απορριμμάτων, διαχείριση φυτοφαρμάκων κ.α.Ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με το διαχειριστικό σχέδιο που προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος μπορεί πλέον να τεθεί το πρόβλημα στο τραπέζι για να βρεθεί επιτέλους μια λύση.«Το νερό δυστυχώς αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, σαν κέρδος κι έτσι έχουν υποχωρήσει όλες οι άλλες αξίες, της βιωσιμότητας, της διαχείρισης προς όφελος όλων», σημείωσε σε δηλώσεις του ο κ. Γιαννούλης, ενώ τόνισε ότι το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό, ευθύνες έχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και πλέον «ο Καλαμάς δεν μπορεί να γίνεται πεδίο αντεγκλήσεων».Βέβαια, το θετικό είναι όπως ανέφερε ότι η κατάσταση του Καλαμά είναι αναστρέψιμη, δεν έχει φθάσει ακόμα σε οριακό σημείο, αλλά χρειάζονται γενναίες λύσεις. Τέλος τάχθηκε υπέρ των μέτρων πρόληψης και όχι καταστολής.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ
Στις πρωτοβουλίες που παίρνει ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού Κόλπου αναφέρθηκε ο Πρόεδρός του, καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, τονίζοντας ότι αρχικά χρειάζεται να δοθεί ένα τέλος στην ρύπανση του Αμβρακικού.Επεσήμανε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, όπως το οξύ πρόβλημα της οργανικής ρύπανσης, το οποίο δημιουργεί έλλειψη οξυγόνου σ’ όλη την έκταση του Αμβρακικού Κόλπου, κάτω από τα 20 μέτρα. Το περιβάλλον -είπε ο κ. Αλμπάνης - είναι αβίωτο και γι’ αυτό υπάρχουν πολλές εξαφανίσεις ή περιορισμός πληθυσμών, με αποτέλεσμα να επικρατεί μόνο η γαρίδα. Η ρύπανση προέρχεται από κτηνοτροφικές μονάδες ή από τους γύρω οικισμούς, που είτε δεν υπάρχει βιολογικός καθαρισμός, ή εάν υπάρχει δεν έχει συνδεθεί.Ένα άλλο σημείο στο οποίο στάθηκε ο κ. Αλμπάνης είναι η προστασία της βιοποικιλότητας. Ο Φορέας έχει αναπτύξει ένα σύστημα παρακολούθησης για να αποτρέπει δραστηριότητες, όπως η λαθραλιεία, η λαθροθηρία και η απορρίψεις στερεών αποβλήτων.Τέλος πρέπει να δοθεί έμφαση στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση ώστε να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες και κυρίως οι νέοι την τεράστια σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος.Στην εκδήλωση μίλησαν και άλλοι διακεκριμένοι επιστήμονες για θέματα που αφορούν τη σωστή διαχείριση των υδάτων.

proinoslogos

Δεν υπάρχουν σχόλια: