Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Σκοτεινός ο ρόλος δύο αστυνομικών

ΔΥΟ αστυνομικοί που είχαν κληθεί από τον ανακριτή να συμμετάσχουν στην αυτοψία του χώρου όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, η δολοφονία του οποίου προκάλεσε τη μεγάλη εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, αποδεικνύεται σήμερα, μεσούσης της ακροαματικής διαδικασίας, ότι διαδραμάτισαν «σκοτεινό» ρόλο στον προσδιορισμό του σημείου όπου βρισκόταν το θύμα.
Καθώς απέκρυψαν συνειδητά, ακόμη κι από τον ανακριτή, που όλως περιέργως την κρίσιμη ώρα απουσίαζε από το σημείο, τα στοιχεία αυτόκλητης μάρτυρα, εμφανίζοντάς την ως «ανώνυμη». Με βάση όμως την ...τηλεφωνική υπόδειξή της την ημέρα της αυτοψίας -και χωρίς κανείς να διερευνήσει την αξιοπιστία της- ορίστηκε στη σχετική έκθεση το σημείο όπου βρισκόταν το τραγικό θύμα της 6ης Δεκεμβρίου του 2008.

Η χθεσινή ασαφής και αόριστη μαρτυρία του ενός εκ των δύο αστυνομικών, του Δήμου Μηνούδη, που ανεπιτυχώς επιχείρησε να υποβιβάσει τον ρόλο του σε ...παρατηρητή, ο οποίος απλώς ...παρευρίσκετο, και που ύστερα από το ...πρέσινγκ της Ζωής Κωνσταντοπούλου (συνηγόρου πολιτικής αγωγής) αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι γνώριζε την ...άγνωστη μάρτυρα, που λέγεται Αντα Τζιορμπατζούδη, και είχε καταχωρισμένο στο κινητό του το τηλέφωνό της, προκάλεσε την αποστροφή του εισαγγελέα, Χαρ. Λακαφώση.

«Δεν είναι παιχνίδι αυτή η δίκη, κύριε. Πέφτετε συνεχώς σε αντιφάσεις. Ποια είναι τελικά η αλήθεια; Πείτε μας πραγματικά τι συνέβη. Ενώ δικονομικά δεν επιτρέπεται να θυμώνω, εσείς με θυμώσατε πραγματικά», εξερράγη ζητώντας να αρθεί το τηλεφωνικό απόρρητο του μάρτυρα, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει για αστυνομικό ο οποίος εμπλέκεται σε τόσο σοβαρή υπόθεση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λακαφώσης, τονίζοντας ότι «από την αρχή προκάλεσε ερωτηματικά η ασάφεια της έκθεσης ως προς το σημείο που βρισκόταν το θύμα», εισηγήθηκε στο δικαστήριο, που ομόφωνα αποδέχτηκε την πρότασή του, να ζητήσει την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου τόσο του εξεταζόμενου αστυνομικού όσο και της μάρτυρα για χρονικό διάστημα έξι μήνες πριν και έξι μήνες μετά τη δολοφονία του Αλέξη. Κι αυτό γιατί οι καταθέσεις τους έρχονται σε σύγκρουση ενώ δεν έχει διακριβωθεί ποια ακριβώς ήταν η ...γνωριμία τους και πώς αίφνης η γυναίκα αυτή, που γνώριζε το κινητό του τηλέφωνο, τον κάλεσε προκειμένου να του δώσει στοιχεία για τόσο σημαντικό ζήτημα.

Ερωτηματικά για τον ρόλο της «Αντας», που επ' ακροατηρίω είπε ότι άλλο σημείο υπέδειξε κι άλλο τελικά καταγράφτηκε, «γέννησε» και η ερώτηση του έτερου συνήγορου πολιτικής αγωγής, Νικ. Κωνσταντόπουλου, προς τον αστυνομικό «έχετε υπόψη σας αν ο πρώην σύντροφος της κυρίας αυτής ήταν παλιός αστυνομικός που είχε υπηρετήσει στο Τμήμα Εξαρχείων;».

«Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο», απάντησε ο μάρτυρας.

Με το εισαγγελικό αίτημα συντάχθηκαν υπεράσπιση και πολιτική αγωγή, ενώ ο Αλ. Κούγιας (συνήγορος Κορκονέα) κατήγγειλε ότι η αυτοψία «στήθηκε από τον Κουζέλη». Επιπλέον, άφησε να εννοηθεί ότι υπήρχε επικοινωνία μεταξύ Κουζέλη και της μητέρας του Αλέξη, καθώς ζήτησε να αρθούν και οι δικές της επικοινωνίες, όπως και του τεχνικού συμβούλου της οικογένειας του θύματος. Σε αυτό του το αίτημα αντέδρασε η πολιτική αγωγή υποστηρίζοντας ότι «εξαπολύονται υπόνοιες απαράδεκτες για μία μάνα που έχει περάσει όσα έχει περάσει».

Αυτοψία μ(Αντα)ρα

Ο «δεν γνωρίζω, δεν θυμάμαι, εμείς απλώς παρευρισκόμαστε στην αυτοψία» μάρτυρας, ο οποίος κάθε φορά που μιλούσε για το τραγικό γεγονός της 6ης Δεκεμβρίου το ανέφερε ως «περιστατικό», είπε για τη σχέση του με την «Αντα»:

«Οταν υπηρετούσα στα Εξάρχεια, όπου έκανα διάφορους ελέγχους υγειονομικούς, ήμουν σαν αστυνομικός της γειτονιάς. Οποτε χρειαζόταν έδινα στους πολίτες και την κάρτα μου με τα τηλέφωνά μου. Η κ. Τζιορμπατζούδη, η Αντα, έχει ένα κυλικείο σε σχολείο και πρέπει να το είχα ελέγξει 5-15 φορές. Δεν είμαι σίγουρος αν είχα διαπιστώσει παράβαση».

Πρόεδρος (Αντζελίτα Παπαβασιλείου): Στην αυτοψία της 21 Δεκεμβρίου πώς πήγατε;

Μάρτυρας: Μου είπε ο προϊστάμενός μου κ. Κουζέλης ότι μας ζήτησε ο ανακριτής. Είχα διενεργήσει την αυτοψία το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου.

Πρόεδρος: Και πώς σας βρήκε η μάρτυρας;

Μάρτυρας: Με είδε που ήμουνα εκεί, με κάλεσε στο κινητό και μου είπε «Καλημέρα, είμαι η κυρία Αντα από το κυλικείο στο δημοτικό. Εκεί όπου έχετε βάλει το παιδί ότι είναι, δεν είναι». Επειδή ήταν πολύ σοβαρό, έδωσα το τηλέφωνο στον προϊστάμενό μου. Πήγε μαζί του ο συνάδελφος Θωμάς Χριστόδουλος (σ.σ. κλήθηκε να εξεταστεί) για να παραστήσει το θύμα και ο κ. Κουζέλης άκουγε τι του έλεγε η Αντα και του υποδείκνυε βήματα. Ο ανακριτής δεν ήταν εκεί εκείνη την ώρα. Εγώ δεν συμμετείχα στην όλη διαδικασία. Απλώς παρευρισκόμουν.

Πρόεδρος: Πήρε μία γυναίκα, υπέδειξε μία θέση και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να ρωτήσει τα στοιχεία της; Πώς κρίθηκε η αξιοπιστία της;

Μάρτυρας: Με τον Κουζέλη μίλησε, εγώ δεν ήμουνα μπροστά, δεν ήξερα και τα πλήρη στοιχεία της, ούτε ο Κουζέλης μου ζήτησε το νούμερο από το οποίο με είχε καλέσει.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος αναρωτήθηκε για τον ρόλο του μάρτυρα και του προϊσταμένου του κάνοντας λόγο για «περιπατητές - αστυνομικούς που εκτελούσαν και δεν εκτελούσαν υπηρεσία, που εξυπηρετούσαν και δεν εξυπηρετούσαν τον ανακριτή, αλλά έκαναν οι ίδιοι αυτοψία όταν δεν ήταν εκεί ο ανακριτής».

Εύλογο ήταν και το ερώτημά του προς τον μάρτυρα «γιατί όταν έψαχνε το δικαστήριο τα στοιχεία της Αντας, δεν την πήρατε στο τηλέφωνο αφού το είχατε καταχωρίσει, αλλά ζητήσατε, όπως είπατε, από το Α.Τ. Εξαρχείων να ψάξει να βρει τα στοιχεία της;».

Μάρτυρας: Εμένα τα στοιχεία μου ζήτησαν ...Δεν το σκέφτηκα να την πάρω.

Η δίκη συνεχίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: