Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Οι εργοδότες...αξιοποιούν τα μέτρα!

Πογκρόμ απολύσεων και βλαπτικών μεταβολών εξαπολύουν οι εργοδότες στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα, ενθαρρυμένοι από τα σκληρά κυβερνητικά μέτρα περικοπής μισθών, σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επισπεύδει τις χαριστικές ρυθμίσεις για τις οφειλές των επιχειρήσεων που ξεπερνούν συνολικά τα 12.δισ. ευρώ αλλά και το πρόγραμμα επιδότησης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Αποδέκτης δεκάδων καταγγελιών (στην πλειοψηφία τους ανώνυμων) είναι το ΚΕΠΕΑ (Κέντρο Προστασίας Εργαζομένων και Ανέργων) με τους εργαζόμενους να προχωρούν σε καταγγελίες που αφορούν κυρίως απολύσεις και βλαπτικές μεταβολές στο ωράριο εργασίας και τις αποδοχές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Αυγής", δεκάδες εργαζόμενοι απολύονται καθημερινά κυρίως στους τομείς του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών. Επίσης, οι επιχειρήσεις με την απειλή της απόλυσης προχωρούν σε αυθαίρετη μείωση των αποδοχών, τη μετατροπή των συμβάσεων από πλήρους σε μερικής απασχόλησης και την εκ περιτροπής εργασία. Η εταιρεία "Παπαστράτος" ανέστειλε για δύο ημέρες την παραγωγή, χορηγώντας αναγκαστική άδεια στους εργαζόμενους. Απλήρωτοι παραμένουν οι εργαζόμενοι στη μονάδα παρασκευής μπετόν "Εργάνη", ενώ η εταιρεία που βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της, δεν αποδέχεται καμιά ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για καταβολή δεδουλευμένων 5 μηνών και του Δώρου των Χριστουγέννων που οφείλει στους περίπου 100 εργαζόμενους. Επίσης γνωστή εταιρεία καλλυντικών προχώρησε την περασμένη Δευτέρα σε 40 απολύσεις, ενώ η γνωστή εταιρεία ηλεκτρονικών "Κορασίδης" έχει προχωρήσει σε εκ περιτροπής εργασία για το σύνολο του προσωπικού της.



Πρόβλεψη για 180.000 απολύσεις



Ηδη η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι το 2010 οι απολύσεις και βλαπτικές μεταβολές θα πάρουν πρωτόγνωρες διαστάσεις. "Οι απολύσεις μπορεί και να ξεπεράσουν τις 180.000 μέχρι το τέλος του χρόνου, έναντι 120.000 το 2009", τόνισε στην “Αυγή”, συνδικαλιστικό στέλεχος. Σοβαρότατη επιδείνωση καταγράφει και το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: «Μέρα με τη μέρα βλέπουμε εμπειρικά επιδείνωση της κατάστασης», σημειώνει ο επιστημονικός συνεργάτης Γ. Κουζής. «Μέχρι πρότινος βασιζόμασταν στο μοντέλο ότι για κάθε μία μονάδα υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας είχαμε απώλειες περίπου 40.000 θέσεων εργασίας. Τώρα αυτή η παραδοχή δεν ισχύει, καθώς η υποχώρηση είναι πολύ μεγαλύτερη και στις περισσότερες επιχειρήσεις εξαντλούνται τα όρια των απολύσεων, αλλά και οι ελαστικές σχέσεις. Από τις αναφορές που δέχεται το ΙΝΕ προκύπτει ότι οι άδειες άνευ αποδοχών και κάθε είδους διαθεσιμότητες τείνουν να γίνουν κανόνας».



Νέα ρύθμιση οφειλών, επιδότηση εισφορών



*Χθες ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι μαζί με το πακέτο των περικοπών στους μισθούς, προωθείται νέα (χαριστική) ρύθμιση οφειλών για 300.000 επιχειρήσεις οι οποίες έχουν βεβαιωμένες οφειλές προς τα ταμεία 12 δισ. ευρώ. Η ρύθμιση θα ξεκινήσει άμεσα και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ανταποκριθούν σε 36 συνολικά δόσεις (3 φορές τον χρόνο). Σε περίπτωσης άμεσης εξόφλησης των οφειλών θα υπάρχει έκπτωση 80%!

*Ταυτόχρονα μαζί με το πακέτο των μέτρων προωθείται η επιδότηση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών που αφορά την απασχόληση νέων ανέργων για 4 χρόνια. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον ΟΑΕΔ και το κόστος (600 εκ.ευρώ) θα συμψηφιστεί από τις οφειλές του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: