Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Αλ. Τσίπρας: Κυβέρνηση κεντροδεξιάς με αντιπρόεδρο τον Καρατζαφέρη

Σε ύφεση οδηγεί την οικονομία η κυβέρνηση, έχοντας συνάψει μία συμμαχία με τη δεξιά και την ακροδεξιά, όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για παλινωδίες, κινδυνολογία και καταστροφική πολιτική. Διαπιστώνοντας την τρικομματική συναίνεση ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στη δευτερολογία του απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό και τον ρώτησε: "Πήρατε λαϊκή εντολή κυβέρνησης της κεντροδεξιάς με αντιπρόεδρο τον Καρατζαφέρη. Χαίρεστε για τη στάση που κρατά; Οι ψηφοφόροι σας πάντως δεν χαίρονται".

Αναφερόμενος στην αντιπολιτευτική τακτική της Ν.Δ. την παρομοίασε με "σκωτσέζικο ντους" και την επέκρινε που θεωρεί παιδαριώδες να γίνεται αντιπολίτευση. "Πού πρέπει να κάνουμε σήμα κινδύνου αν όχι στη Βουλή;", ρώτησε. Επεσήμανε τις "καταστροφικές επιλογές" που επέλεξε να κάνει η κυβέρνηση στις 3 Μαρτίου, όταν ανακοίνωσε τα οικονομικά μέτρα, υπογράμμισε ότι υπάρχει άλλο μοντέλο ανάπτυξης και μίλησε για την "οικονομία των αναγκών", για μία Ελλάδα "με σύγχρονη παραγωγική βάση, με παραγωγική εξειδίκευση, με επένδυση στη νέα γενιά, στην παιδεία, στο κοινωνικό κράτος, στην απασχόληση". Με αυτή τη λογική απέρριψε την πρόταση συναίνεσης του Γιώργου Παπανδρέου λέγοντας ότι, από τη στιγμή που δεν μπορεί να συγκρουστεί και να διεκδικήσει ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, "δεν μπορούμε να αναζητήσουμε από κοινού λύσεις". Τα μέτρα δεν είναι ούτε δίκαια ούτε αποτελεσματικά, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας

Όσον αφορά το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ, ο Αλ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ μίας ευρωπαϊκής λύσης κάνοντας λόγο για "απειλή προσφυγής" στο ΔΝΤ και για "τάση αυτοχειριασμού". Αφού υπενθύμισε τα αποτελέσματα της παρέμβασης του ΔΝΤ σε Ρουμανία, Ουγγαρία, Λετονία, Αργεντινή, υπενθύμισε ότι ο διεθνούς κύρους οικονομολόγος Στίγκλιτς, που ο πρωθυπουργός τον παρουσιάζει ως σύμβουλό του, έχει επανειλημμένως τοποθετηθεί για το ΔΝΤ και τις συνέπειές του. "Είναι άραγε διαπραγματευτικό ατού κανείς να κάνει μια μπλόφα λέγοντας ότι, αν δεν μας βοηθήσετε, θα πάμε να αυτοκτονήσουμε μόνοι μας; Δεν το καταλαβαίνω αυτό και ελπίζω να μην είναι επιλογή σας", είπε και πρόσθεσε: "Εμείς έχουμε το όραμα μιας διαρκούς διεκδίκησης και αναζήτησης επιλογής λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο", παρά τις διαφωνίες με την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, την απουσία πολιτικού ελέγχου στις αγορές και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και την απουσία ενός ισχυρού προϋπολογισμού για να στηρίζει το νόμισμα.

Θατσερική εμμονή

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "με την κινδυνολογία που η ίδια καλλιεργούσε, αλλά και με τις παλινωδίες της παρέδωσε τη χώρα βορά στους κερδοσκόπους" και τον πρωθυπουργό ότι "εμφανίζεται σαν να έπεσε με αλεξίπτωτο στη χώρα στις 4 του Οκτώβρη".

"Με τους χειρισμούς σας, τις επιλογές και τις παλινωδίες σας, μια χώρα που ήταν στη άκρη του γκρεμού της δώσατε μια και έπεσε στην άβυσσο" πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιλέγει πολιτικές με "θατσερική εμμονή" και δεν αντιλαμβάνεται ότι το δημόσιο χρέος θα μεγαλώσει ακόμα και αν δανειστούμε με χαμηλότερα επιτόκια.

"Πριν μας ρίξατε στο παγόβουνο έπρεπε να στρίψετε το τιμόνι του πλοίου. Η κατάσταση ήταν πράγματι δύσκολη. Πηγαίναμε στο παγόβουνο, αλλά υπήρχε η ελπίδα. Εσείς, όμως, αντί να στρίψετε το τιμόνι, πατήσατε γκάζι. Καταστρέψατε και την ελπίδα καλώντας να πληρώσουν το μάρμαρο τα συνήθη υποζύγια" είπε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι "η κρίση ήταν υπαρκτή, δύσκολη, αλλά διαχειρίσιμη".

Αναπάντητα ερωτήματα

Με ιδιαίτερη έμφαση ο Αλ. Τσίπρας έθεσε ερωτήματα, που ο πρωθυπουργός φρόντισε να μην απαντήσει, τα οποία αφορούσαν το πότε θα ξεπεραστεί η κρίση, με ποιες απώλειες σε κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά δικαιώματα και με πόση ανεργία. Ζήτησε μάλιστα να πει η κυβέρνηση ποιες είναι οι αναπτυξιακές της πρωτοβουλίες και οι κινήσεις που έκανε για την τόνωση της απασχόλησης.

Ανέφερε δε δήλωση του πρ. υπουργού Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Νίκου Χριστοδουλάκη σχετικά με το ΕΣΠΑ που είναι παγωμένο, "5-6 δισ. ευρώ που κάθονται και λιάζονται. Αν τα χρήματα αυτά πέσουν στην αγορά, η κυβέρνηση θα εισπράξει μόνο για φέτος από το ΦΠΑ 1 δισ. ευρώ. Μόνο για φέτος και χωρίς να κουνήσει το δάκτυλό της".

Δεν υπάρχουν σχόλια: