Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Κλειστός δρόμος… με διάλογο

Ο περιφερειακός σχεδιασμός βρίσκεται σε εξέλιξη και μέχρι τώρα οι περισσότεροι χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) δεν κατασκευάστηκαν και κάποιοι που ολοκληρώθηκαν δεν λειτουργούν στην Ήπειρο. Στο νομό Ιωαννίνων η κατάσταση, εδώ και τρεις εβδομάδες, παραμένει στάσιμη, καθώς οι εργασίες στο ΧΥΤΑ του Ελληνικού έχουν σταματήσει. Παρά τη ρητή θέση της Περιφέρειας Ηπείρου ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός θα υλοποιηθεί, η κατασκευή του έργου βρίσκεται σε αδιέξοδο, λόγω των κινητοποιήσεων των κατοίκων.
Προς το παρόν, πάντως, δεν διαφαίνεται άρση του αδιεξόδου και κανένας δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει πότε θα ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες στο ΧΥΤΑ. Οι φορείς και πολίτες των δήμων Κατσανοχωρίων και Παμβώτιδας έχουν αποκλείσει το δρόμο που οδηγεί προς το εργοτάξιο, με αποτέλεσμα μηχανήματα και προσωπικό της κατασκευαστικής εταιρίας να μην μπορούν να μεταβούν στην περιοχή «Μεγάλο Λαγκάδι». Και για μια ακόμη φορά στρέφονται εναντίον της Περιφέρειας Ηπείρου που εκτελεί το συγκεκριμένο έργο, επιχειρώντας ουσιαστικά να ματαιώσουν τον περιφερειακό σχεδιασμό.

Νέα διαφωνία
Το χειρότερο, όμως, είναι πως οι μέχρι τώρα συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της Δήμητρας Γεωργακοπούλου από τη μια και των φορέων και κατοίκων του Ελληνικού και των προαναφερθέντων δήμων από την άλλη, απέβησαν άκαρπες. Ίδιο ήταν και το αποτέλεσμα του προχθεσινού διαλόγου που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια, με τις δύο πλευρές να παραμένουν σταθερές στη… διαφωνία. Αυτό, όμως, σημαίνει συνέχιση του αδιεξόδου σε ό,τι αφορά την κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό και συνάμα περαιτέρω καθυστέρηση στην αποκατάσταση της χωματερής της Δουρούτης.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας η περιφερειάρχης κατέστησε σαφές στην επιτροπή αγώνα ότι απόφαση της κυβέρνησης είναι να υλοποιηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός. Έτσι, ξεκαθάρισε στους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς ότι ο ΧΥΤΑ θα κατασκευαστεί και, σύμφωνα με την επιτροπή αγώνα, το έργο θα λειτουργήσει μέχρι να κατασκευαστεί ένας χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) για όλη την Ήπειρο. Μάλιστα, διευκρίνισε πως η σχετική πρωτοβουλία για την ανάθεση μελέτης του ΧΥΤΥ θα εκδηλωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του Απριλίου. Πάντως, η Περιφέρεια δεν εξέδωσε καμιά ανακοίνωση για την προχθεσινή συζήτηση με τους φορείς που αντιδρούν στην κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό και παραπέμπει στις δηλώσεις της περιφερειάρχη μετά τη συνάντηση που είχε με τους τέσσερις προέδρους των φορέων διαχείρισης.

Δεν υποχωρούν

Στα γραφεία της Περιφέρειας Ηπείρου προκλήθηκε ένταση όταν μέλη της επιτροπής αγώνα απαίτησαν από Δημ. Γεωργακοπούλου να «παγώσει» το έργο του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό. Την ίδια ώρα, οι φορείς επιμένουν στις κινητοποιήσεις που εδώ και καιρό ξεκίνησαν και καλούν εκ νέου την πολιτεία να αλλάξει στάση, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν. «Εμείς επιμένουμε στον αποκλεισμό του δρόμου και ζητούμε από τους αρμόδιους να κατανοήσουν την αγωνία και την ανησυχία μας», δήλωσε στον «Η.Α.» ο Βασίλης Χήτας, δήμαρχος Κατσανοχωρίων.
Παράλληλα, η επιτροπή αγώνα ζητά από την περιφερειάρχη να ξεκαθαρίσει δημόσια το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό, σε περίπτωση που επιτρέψουν την επανέναρξη των εργασιών. Κι αυτό γιατί, οι συμμετέχοντες στην τελευταία συνάντηση – συζήτηση, μετέφεραν ότι η γενική γραμματέας της Περιφέρειας ανέφερε ότι το έργο στο Ελληνικό θα λειτουργήσει για δύο χρόνια. Στο μεταξύ, η διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Τμήμα Ηπείρου (ΤΕΕ-ΤΗ) έχει προτείνει, παρά τις όποιες επιφυλάξεις, να λειτουργήσει το συγκεκριμένο έργο το πολύ για πέντε χρόνια και μέχρι τότε να κατασκευαστεί ένας ΧΥΤΥ που θα εξυπηρετεί όλη την Ήπειρο.

Στην Κληματιά

Σχετικά με τους σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο νομό Ιωαννίνων, η μελέτη έχει παραδοθεί ήδη στη διοίκηση του φορέα διαχείρισης. Να σημειωθεί, πάντως, πως η θέση που θα εξυπηρετεί τις τους δήμους Ζίτσας, Μολοσσών και ευρυμενών θα βρίσκεται στην περιοχή του «Γκρέμιθα», επί της εθνικής οδού Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας και λίγο πριν τη διακλάδωση προς Κληματιά. Οι άλλες δύο θέσεις προβλέπεται να χωροθετηθούν στη «Βίγλα», κοντά στην εθνική οδό Ιωαννίνων – Κόνιτσας, και στο Περιστέρι, κατά μήκος της Εγνατίας Οδού.


Καθυστερούν τα τεύχη δημοπράτησης για χωματερή Δουρούτης
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η δημοπράτηση που αφορά στην αποκατάσταση της χωματερής της Δουρούτης. Το αίτημα έχει διατυπωθεί εδώ και χρόνια από τους φορείς του δήμου Μπιζανίου, οι οποίοι μάλιστα προειδοποιούν με νέες κινητοποιήσεις αν δεν ξεκινήσουν οι εργασίες για την περιβαλλοντική αποκατάσταση του χώρου. Μέχρι τώρα, πάντως, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες στη Δουρούτη, η αποκατάσταση της οποίας συνδέεται με την κατασκευή και λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό. Η δημοπράτηση του έργου βρίσκεται σε εκκρεμότητα, καθώς η Περιφέρεια Ηπείρου ζήτησε από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων (ΔΕΥΑΙ) να τροποποιήσει στοιχεία των τευχών δημοπράτησης. Η διοίκηση του φορέα διαχείρισης αναμένεται να συζητήσει το θέμα με την δημοτική αρχή της πόλης προκειμένου να έχει σαφή γνώμη των εξελίξεων σχετικά με την αποκατάσταση της χωματερής.
agon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: