Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Αέρας αλλαγών και στην Ιταλία

Με τον αέρα της πρόσφατης μεγάλης εκλογικής νίκης των δυνάμεων αριστεράς - πράσινων - σοσιαλιστών στη γειτονική Γαλλία, αλλά και τις τελευταίες ενωτικές κινητοποιήσεις κατά του Μπερλουσκόνι, πηγαίνουν σήμερα και αύριο στις κάλπες οι Ιταλοί για να "κοντύνουν" τον μεγιστάνα των ΜΜΕ και της δημαγωγίας.

Οι περιφερειακές εκλογές και στην Ιταλία συνιστούν πολιτικό σταθμό και επηρεάζουν πάντα τα πράγματα όχι μόνον στην αυτοδιοίκηση, αλλά και στο ευρύτερο πολιτικό πεδίο. Το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 44 εκατομμύρια (!) και περίπου "ισοδυναμεί" με το σώμα των βουλευτικών εκλογών.

Δύο είναι τα βασικά δεδομένα για την τωρινή εκλογική αναμέτρηση. Ο Μπερλουσκόνι και το κομματικό "παιχνίδι" του, "Ο λαός της ελευθερίας", μαζί με τη σύμμαχό του ξενοφοβική "Λέγκα" του Μποσι, βρίσκεται σε κάμψη μπροστά στα προβλήματα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του, ενώ στον χώρο της δημοκρατικής, αριστερής αντιπολίτευσης δυνάμωσαν οι κινήσεις συντονισμού, συνεννόησης και κοινής προσπάθειας.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να αποτυπωθεί και στις κάλπες η κάμψη του Μπερλουσκονισμού, αν οι γείτονές μας θέλουν την ήττα των πολιτικών του. Στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές, πριν από πέντε χρόνια, η επιτυχία ήταν σαφής για τις συνεργαζόμενες δημοκρατικές - αριστερές δυνάμεις (νίκησαν στις 12 από τις 14 περιφέρειες) και συνεπώς ο "πήχης" είναι ήδη ψηλά. Ουσιαστικά η σύγκριση θα στηριχθεί στα εκλογικά ποσοστά, αλλά και στα αποτελέσματα ορισμένων περιοχών, όπως ο Βορράς, όπου ιδιαίτερα η Λέγκα (δίπλα στον Μπερλουσκόνι) επιδιώκει την ενίσχυσή της.

"Οι αριστεροί δεν παραδίνονται, χρειάζεται να πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειες για να ξαναδέσουμε μια ενωτική πορεία όλης της κεντροαριστεράς, ώστε να ηττηθεί ο Μπερλουσκόνι", είπε ο Νίκι Βέντολα, που διεκδικεί την επανεκλογή του στην περιφέρεια της Απουλίας, μιλώντας για την εκλογική μάχη. (Ο Βέντολα νίκησε στις προκριματικές εκλογές τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος με ποσοστό 70%!).

Να σημειώσουμε ότι ο Νίκι Βέντολα, που ηγείται και του σχηματισμού "Αριστερά, Οικολογία και Ελευθερία", συναντήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με το ηγετικό στέλεχος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Κλαούντιο Γκράσι, με τον πρόεδρο των Πράσινων Άντζελο Μπονέλι και τον Φράνκο ντε Μάρι των Ιταλών Κομμουνιστών, συνάντηση που σηματοδότησε "μια νέα φάση" στις σχέσεις των δυνάμεων που έως λίγο καιρό πριν ήταν σε πλήρη διάσταση μεταξύ τους.

"Δεν θα νικήσουμε σ' αυτή τη μάχη για να σώσουμε τη χώρα μόνον με την πολιτική, θα νικήσουμε με μια νέα σπορά κουλτούρας και με την αναδόμηση των κοινωνικών δεσμών" συμπλήρωσε ο Βέντολα. Η "ομοσπονδία της αριστεράς" διεκδικεί αυτοτελώς την περιφέρεια της Λομβαρδίας και της Καμπανίας (Νάπολη), όπου επικεφαλής είναι ο γραμματέας της Κομμ. Επανίδρυσης Πάολο Φερέρο. Σε όλες τις άλλες περιφέρειες συμμετέχει στα ενωτικά ψηφοδέλτια με όλες τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Σε όλες τις περιφέρειες μαζί στα ψηφοδέλτια δημοκρατικών, αριστερών είναι και το κόμμα "Ιταλία των Αξιών" του πρώην δικαστή Αντόνιο Ντι Πιέτρο, αφήνοντας έτσι πίσω την περίοδο των αντιπαραθέσεων και κατηγοριών.

Σε μια προσπάθεια "επιβεβαίωσης" στον χώρο του κέντρου - κεντροδεξιάς το κόμμα "Ένωση του Κέντρου" του τέως προέδρου της Βουλής Π. Καζίνι διεκδικεί αυτοτελώς τη "νίκη" σε 6 περιφέρειες, ενώ σε 4 περιφέρειες συμμάχησε με την κεντροαριστερά και σε άλλες 3 με τον... Μπερλουσκόνι.

Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα στην περιφέρεια του Λατίου (Ρώμη), όπου επικεφαλής του συμμαχικού ψηφοδελτίου δημοκρατικών - αριστερών είναι η γερουσιαστής Έμα Μπονίνο, κορυφαία εκπρόσωπος των Ιταλών Ριζοσπαστών, απέναντι στη Ρενάτα Πολβέρνι, εκλεκτή του Μπερλουσκόνι.

Να θυμίσουμε πως ο εκλεγμένος περιφερειάρχης των Δημοκρατικών Πιέρο Μαράτσο αναγκάστηκε προ ολίγων μηνών (Οκτώβριος 2009) να παραιτηθεί υπό το βάρος σκανδάλου με τραβεστί και ναρκωτικά.

Στην προεκλογική περίοδο ο Μπερλουσκόνι δεν δίστασε να... εμποδίσει τη διεξαγωγή πολιτικών συζητήσεων στη... RAI (άλλη μια απόδειξη της ασυδοσίας του), ενώ βομβαρδίζει με... πρωθυπουργικά sms τους πολίτες και "μάζεψε" δεκάδες χιλιάδες οπαδούς του στη Ρώμη.

Δημοσκοπήσεις, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις πάντως δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι γυρίζουν τις πλάτες στον Μπερλουσκονισμό και τους υπηρέτες του. Όπως υπογραμμίζει και μια Γαλλίδα δημοσιογράφος, "ο καιρός αλλάζει και στην Ιταλία". Τα αποτελέσματα στις κάλπες περιμένουμε να το αποδείξουν...

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: