Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Αλ. Τσίπρας: Στην πυρά η κοινωνία και οι κατακτήσεις της

Η κυβέρνηση παραδίδει στην πυρά την ελληνική κοινωνία και τις κατακτήσεις, τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, με αφορμή τις ανακοινώσεις των νέων μέτρων. Απέναντι στη σκληρή επίθεση προς τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει σήμερα το απόγευμα στις 6 μ.μ.,. στη συγκέντρωση που διοργανώνεται στα Προπύλαια, ενώ νωρίτερα, στη μία το μεσημέρι, ο Αλ. Τσίπρας, ο Γ. Θεωνάς, η Ελ. Σωτηρίου και ο Π. Κλαυδιανός θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου προκειμένου να καταθέσουν αναλυτικά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα.

“Αυτό που φαίνεται απλόχερα να χαρίζει η κυβέρνηση στους κερδοσκόπους δεν της ανήκει" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ πρόσθεσε πως "ανήκει στους Έλληνες εργαζόμενους που, με αγώνες και με θυσίες, κατέκτησαν τις τελευταίες δεκαετίες". Παράλληλα σημείωσε ότι “κανείς δεν μπορεί να παραδίδει στην πυρά κάτι που δεν του ανήκει, ιδίως όταν δεν έχει λάβει καν την έγκριση του ιδιοκτήτη -και στην προκειμένη περίπτωση ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός, που δικαιούται να έχει την τελική έγκριση και την τελική επιλογή".

Αλ. Αλαβάνος: Να φύγει το συντομότερο η κυβέρνηση

Τα μέτρα προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλ. Αλαβάνο να δηλώνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο. Ο τέως πρόεδρος του ΣΥΝ και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την πρότασή του για δημοψήφισμα, αλλά και την ανάγκη συγκρότησης ενός κοινωνικού και πολιτικού μετώπου, στο οποίο “έχουν θέση οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, που είδαν τον χώρο τους από εγχείρημα κατάργησης του κοινωνικού αποκλεισμού τον πρώτο καιρό του Α. Παπανδρέου να γίνεται φορέας της χειρότερης επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους επί Γ. Παπανδρέου, χειρότερης ακόμα κι από της δεξιάς κυβέρνησης Μητσοτάκη”.

ΣΥΡΙΖΑ: Να παρθούν πίσω τα αντεργατικά μέτρα

Χθες το απόγευμα συνεδρίασε η Γραμματεία του σχήματος επισημαίνοντας ότι “πρέπει να παρθούν πίσω τώρα όλα τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης”, στάθηκε στη σημασία της ανάπτυξης των κοινωνικών αγώνων στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και στην ανάγκη συγκρότησης ενός κοινωνικού και πολιτικού μετώπου ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα και το σύμφωνο σταθερότητας. Που θα προβάλλει παράλληλα τις εναλλακτικές προτάσεις της αριστεράς.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για “τη μεγαλύτερη επίθεση ενάντια στη μισθωτή εργασία μεταπολιτευτικά” προσθέτοντας ότι "το νέο πακέτο μέτρων υλοποιεί τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, υποτάσσοντας την ελληνική οικονομία στις διαθέσεις των κερδοσκοπικών αγορών και του διεθνούς τραπεζικού κεφαλαίου".

Μιλώντας στον ρ/σ 9,84 ο Δ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι “τα κυβερνητικά μέτρα υπό την πίεση της Κομισιόν και των αγορών είναι άδικα, διότι κατανέμουν μονόπλευρα τα βάρη στις πλάτες των ασθενέστερων και των συνεπών φορολογουμένων και θα αποδειχτούν και αναποτελεσματικά, διότι «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος”.

Ο Δ. Στρατούλης υποστήριξε (ραδιόφωνο ΕΤ3) ότι “τα μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι θατσερικής έμπνευσης, ακραία αντικοινωνικά και αδιέξοδα, αφού οδηγούν την οικονομία σε κατάψυξη και σε μια κοινωνία ενός εκατομμυρίου ανέργων και τριών εκατομμυρίων φτωχών.

Μπλόκο στον δρόμο

Μπλόκο στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας βάζουν σήμερα η ΑΔΕΔΥ, τα πρωτοβάθμια σωματεία, το ΕΚΑ, η Αυτόνομη Παρέμβαση, ο ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, διοργανώνοντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια.

Με κεντρικό σύνθημα “να παρθούν όλα τα αντεργατικά μέτρα πίσω” το Δίκτυο συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τους νέους να συμμετέχουν μαζικά στη σημερινή κινητοποίηση και ταυτόχρονα καλεί στον συντονισμό και την κοινή δράση "όλο τον κόσμο της αριστεράς, τους κοινωνικούς αγωνιστές, τους συνδικαλιστές που σέβονται τον ρόλο τους, τους εργαζόμενους, τους νέους, στη δημιουργία ενός ενιαίου πολιτικού και κοινωνικού μετώπου που θα ανατρέψει αυτές τις πολιτικές".

Η Αυτόνομη Παρέμβαση αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως “η κυβέρνηση, αφού κορόιδεψε προεκλογικά τον ελληνικό λαό, αφού επί μήνες δημιούργησε ένα κλίμα τρομοκράτησης των εργαζομένων, προχωρά τώρα στην εφαρμογή του πιο σκληρού, αντεργατικού, ταξικού προγράμματος μετά τη μεταπολίτευση" και προτρέπει την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ "χωρίς καμιά χρονοτριβή να συγκαλέσει συνεδρίαση και να κηρύξει άμεσα γενική απεργία μαζί με την ΑΔΕΔΥ".

"Η κυβέρνηση από κοινού με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ εξαγγέλλει μέτρα που μας οδηγούν σε ένα νέο κοινωνικό μεσαίωνα" αναφέρουν στο καλεσμά τους τα Πρωτοβάθμια Σωματεία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

"Τα κυβερνητικά μέτρα μπορεί να ικανοποιούν τις διεθνείς αγορές και τους πολιτικούς υφιστάμενούς τους στην Ε.Ε., βρίσκονται όμως σε πλήρη δυσαρμονία με το περί δικαίου αίσθημα” υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: