Ο ΣΥΡΙΖΑ με ενδιαφέρον είδε την άποψή του, ότι η οικονομία βρίσκεται ήδη σε φαύλο κύκλο, να υπάρχει και στις παραδοχές της έκθεσης για τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδας. Απορεί κανείς, όμως, με την, και τεχνοκρατικά, διάτρητη στη συνέχεια πρότασή της. Προτείνει όχι μόνο να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα τα υφεσιακά μέτρα που έχουν παρθεί, αλλά να υπάρξει και το δεύτερο κύμα, το λεγόμενο διαρθρωτικό, δηλαδή τα ακόμη πιο απεχθή κοινωνικά και πιο αποδιαρθρωτικά οικονομικά μέτρα. Δηλαδή ο φαύλος κύκλος να γίνει πιο ανθεκτικός.
Η Κεντρική Τράπεζα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, που η οικονομική και δημοσιονομική κρίση μετασχηματίζεται σε κοινωνική κρίση θα όφειλε να παίζει άλλο ρόλο. Και πάντως όχι αυτόν του εμψυχωτή μίας πολιτικής που θα μείνει στην ιστορία ως εξέχων αρνητικό παράδειγμα. Η οποία, ήδη, όπως η ίδια η έκθεση αναφέρει, μειώνει τον αριθμό των απασχολουμένων δραστικά κάθε χρόνο, ότι για πρώτη φορά από το 1975 κάνει οι μέσες ακαθάριστες πραγματικές αποδοχές να μειωθούν το 2010 κατά 3,8% και ειδικά των δημοσίων υπαλλήλων κατά 9,5%.
Οι Έλληνες εργαζόμενοι, όλοι οι πολίτες, ιδίως οι σημερινοί νέοι που έχουν καταδικαστεί να αποτελέσουν μία χαμένη γενιά δεν ξεχνούν ότι και η Τράπεζα της Ελλάδος ανέχτηκε και δεν αποκάλυψε τη λαϊκίστικη προπαγάνδα περί «ισχυρής οικονομίας» και «ισχυρής Ελλάδας», που παρουσίαζαν οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις.
Οι καιροί είναι δύσκολοι και απαιτητικοί. Η όποια διέξοδος από το φαύλο κύκλο αρχίζει από την αντίσταση και ανατροπή αυτής της πολιτικής. Άρα από την αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου