Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Κατέστρεψαν το δασύλλιο!

Όσοι έχουν κατηγορήσει τη δημοτική αρχή για εγκατάλειψη των «πράσινων» σημείων της πόλης δικαιώνονται πανηγυρικά για άλλη μια φορά: Το δάσος πίσω από το Grand Serai είναι σχεδόν αποψιλωμένο από τη Δευτέρα, με πάνω από 15 δέντρα να έχουν κοπεί δημιουργώντας κανονικό «ξέφωτο», ενώ κινδυνεύουν και τα υπόλοιπα δέντρα του χώρου.


Σύμφωνα με την διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου, καθώς τέθηκε θέμα δημόσιας ασφάλειας και ο χώρος είχε εγκαταλειφθεί εντελώς, έπρεπε να καταφύγει στην «τελευταία λύση» κόβοντας δέντρα που είχαν φτάσει και το όριο ζωής τους. Γιατί όμως δεν μερίμνησε κανείς τόσο καιρό; Ούτε η ιδιωτική εταιρία που εκμεταλλεύεται το χώρο και το ξενοδοχείο, ούτε ο Δήμος δεν πήραν μέτρα για τη συντήρηση του χώρου πίσω από το ξενοδοχείο, παρά τα συνεχή αιτήματα των κατοίκων. Η μεν «Ακτή Αριάδνη» στης οποίας την ευθύνη είναι ο χώρος, φρόντισε μόνο για τη βιτρίνα του ξενοδοχείου και χρησιμοποίησε το πίσω μέρος προς την οδό Ανδρέα Κάλβου για χωματερή αρχικά, για τα μπάζα που περίσσευαν από τις εργασίες στο κτίριο. Μετά, παράτησε εντελώς τον περίβολο ο οποίος μετατράπηκε σε ζούγκλα και μόλις την περασμένη βδομάδα από καθαρή τύχη αποφεύχθηκαν τα χειρότερα όταν έπεσε δέντρο στο δημοτικό βρεφονηπιακό σταθμό που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το ξενοδοχείο. Ο δε Δήμος, απλώς «κώφευε».
Γιατί όμως δεν επενέβαινε μέχρι τώρα ο Δήμος, αφού η εγκατάλειψη ήταν κάτι περισσότερο από προφανής; Για να μην δημιουργηθεί «πολιτικό» πρόβλημα με κατηγορίες ότι επεμβαίνει στο χώρο του ξενοδοχείου και θεωρηθεί ότι οι υπηρεσίες του κάνουν «αντιπολίτευση» στην εταιρία. Οι αιτήσεις της διεύθυνσης του παιδικού σταθμού που είχε προειδοποιήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο για τον κίνδυνο «σταμάτησαν» στους αρμόδιους αντιδημάρχους (ήταν ο κ. Ανυφαντής τότε) και δεν έφτασαν ποτέ στην αρμόδια δημοτική υπηρεσία. Φυσικά, την ίδια στιγμή κανείς από τη δημοτική αρχή δεν τόλμησε να κάνει κάποια σύσταση στο «στολίδι της πόλης» όπως διαρκώς χαρακτηρίζει ο δήμαρχος το Σεράι. Στο μεταξύ, το «στολίδι» προκαλεί σταδιακά την αποψίλωση όλου του πρασίνου από το οικόπεδο, αγνοώντας παραδειγματικά την ύπαρξή του εκεί που δεν έχει «ενδιαφέρον»: Όπου δεν υπάρχει «βιτρίνα» δηλαδή για την επιχείρηση. Ευτυχώς, την περασμένη Πέμπτη δεν υπήρχε κανείς στο προαύλιο του παιδικού σταθμού, όταν έπεσε εκεί το δέντρο.

Χρειάζεται δενδροφύτευση
Τα χειρότερα όμως δεν σταματούν εδώ. Η υπηρεσία του Δήμου έκανε μεν την περισσότερη δουλειά, προειδοποιεί όμως ότι η κατάσταση δεν είναι καλύτερη προς την πλευρά της Φιλαρμονικής. Απλώς, η επέμβαση της περασμένης Δευτέρας έγινε με τη λογική να μην υπάρξει ξανά κίνδυνος για τον παιδικό σταθμό. Από εκεί και πέρα πρέπει να αναλάβει δράση η «Ακτή Αριάδνη», καθαρίζοντας και το υπόλοιπο πρανές. Επίσης, άλλη μια υποχρέωση της εταιρίας είναι να πραγματοποιήσει δενδροφύτευση του χώρου, αποκαθιστώντας τη βλάστηση. Πώς θα γίνουν όλα αυτά; Εάν πάρει πρωτοβουλία η επιχείρηση από μόνη της ή την παρακινήσει επιτέλους η «σύμμαχή» της δημοτική αρχή που συνεχίζει να διαφημίζει (και στους τουρίστες της πόλης μέσω του «Ξεναγού») το Σεράι ως… δημοτικό έργο. Φυσικά, οι παροικούντες την υπηρεσία Περιβάλλοντος γνωρίζουν ότι για τέτοια θέματα, τα έγγραφα της υπηρεσίας πρέπει να περάσουν πρώτα από το δήμαρχο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: